Europski sud za ljudska prava zbog Navaljnog osudio Rusiju

Europski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je Rusiju zbog brojnih uhićenja Alekseja Navaljnog, glavnog oponenta Vladimiru Putinu, prepoznajući njihov "politički" karakter.

"Skriveni politički motiv tih uhićenja predstavlja temeljni aspekt slučaja", a dvama uhićenjima htjelo se u stvarnosti ugušiti politički pluralizam, ocijenio je Sud,  utvrdivši da je došlo do kršenje članka 18 Europske konvencije o ljudskim pravima.

"Jako sam zadovoljan, čak jako sretan", reagirao je Navaljni (42) došavši prisustvovati čitanju presude. U prvoj instanci, suci nisu priznali politički karakter uhićenja.

"Jako smo zadovoljni. Danas smo pobijedili u svim slučajevima i najvažnije je što smo postigli da se prepozna politički motiv tih uhićenja", rekao je novinarima.

Sud je također zaključio da je došlo do kršenja članka 11 Konvencije, koji se tiče prava na slobodu okupljanja i udruživanja, dodajući da "dva uhićenja nisu imala legitimne ciljeve, a još pet nije bilo nužno u demokratskom društvu".
"Također je preporučio da vlada poduzme mjere kako bi zajamčila pravo na slobodu mirnog okupljanja u Rusiji".

Posljedično, Rusija je osuđena na novčanu kaznu od 50.000 eura zbog moralne štete nanesene Alekseju Navaljnom, 1025 eura za materijalnu štetu i 12.653 eura troškova odštete.

Navaljnog je ruska policija uhitila sedam puta između 2012. i 2014., u okviru političkih okupljana protiv vlade.