Theresa May sve je osamljenija zbog Brexita

Britanska premijerka Theresa May sve je osamljenija. Njezinu konzervativnu vladu napustilo je jučer sedam ministara nezadovoljnih načinom na koji je dogovoren nacrt sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Tamošnji mediji tvrde da se tijekom dana očekuje 48 pisama konzervativnih zastupnika potrebnih za pokretanje glasovanja o povjerenju premijerki. Glasovanje u parlamentu trebalo bi se održati idući utorak.

"Od prvih pedeset zastupnika koji su govorili mislim da ih je samo sedam poduprlo prijedlog. Podrška se osipa. Neće biti dogovora o Brexitu kako je to Theresa May riješila u pregovorima. Unija će nastaviti propisivati pravila, ali bez našeg prava glasa. To je besmislica", rekao je sir Vince Cable, čelnik stranke Liberalni demokrati.

May imenovala Stephena Barclaya za najnovijeg ministra za Brexit

Britanska premijerka imenovala je Stephena Barclaya, koji je bio državni tajnik u ministarstvu zdravstva te je glasao za izlazak iz Europske unije na referendumu 2016, za novog ministra za Brexit.

May će osobno nadgledati posljednjih deset dana pregovora s Europskom unijom o okviru budućih odnosa, dok će se Barclay usredotočiti na unutarnju spremnost za Brexit i na usvajanje premijerkinog prijedloga u parlamentu.

Barclay je zamijenio Dominica Raaba, koji je jučer dao ostavku zbog nacrta plana za izlazak iz Europske unije.

Bivši ministar unutarnjih poslova Amber Rudd postavljen je za ministra rada i mirovinskog sustava, zamijenivši Esther McVey, koja je također dala ostavku zbog plana Therese May.