U spomen na žrtvu Vukovara zvonjava na svim crkvama u Hrvatskoj

Hrvatski biskupi odlučili su da u spomen na žrtvu Vukovara u nedjelju, 18. studenoga u 18 sati i 11 minuta zazvone zvona na svim crkvama u Hrvatskoj.

Hrvatski biskupi, okupljeni u Rimu na pohodu "ad limina apostolorum", pozvali su vjernike na molitvu za sve žrtve Domovinskog rata, priopćio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

Inicijativa je to vukovarskoga franjevca Ivice Jagodića pod nazivom "Zvon za Vukovar" . Osim odavanja počasti žrtvama - to je i poziv na molitvu cijeloj Hrvatskoj. 

Vukovar će u nedjelju biti mjesto okupljanja u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. pod nazivom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta".

Šibenik: Lampioni u sjećanje na žrtvu Vukovara

U sjećanje na žrtvu Grada heroja, lampione su na Trgu palih branitelja zapalili šibenski školarci, članovi Društva naša djeca i djelatnici gradske uprave. Plamen tinja i u svijećama duž Vukovarske ulice, koja je uoči 27. godišnjice pada dobila i mural sa simbolima gradova prijatelja - Vukovara i Šibenika.

Vukovar: Održan sat povijesti

U vukovarskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. održan je sat povijesti iz Vukovara, posvećen hrvatskoj baštini i hrvatskom identitetu u Domovinskom ratu, o čemu je učenicima te škole i mnogih drugih škola iz cijele Hrvatske videolinkom povezananih sa školom Siniše Glavaševića govorila ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ružica Marić.

"Arheološka zbirka Bauer, koja sadržava najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, bila je povod jednog barbarskog razaranja, uništavanja i odnošenja muzejskih zbirki. Nakon povratka i obnove spomeničke baštine i građevina, vratila se i naša muzejska građa koja nakon restauracije svojim vrijednostima svjedoči o ulozi i važnosti grada Vukovara u povijesnome i civilizacijskom razvoju cijele regije te o važnosti nacionalnog osjećaja pripadnosti Vukovaru i hrvatskoj državi", rekla je Ružica Marić.

Po riječima ravnateljice škole Lidije Miletić, sat povijesti iz Vukovara pokušaj je škole Siniše Glavaševića da iz Vukovara uoči obilježavanja godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu pošalje poruku zajedništva i sjećanja na vukovarsko i hrvatsko stradanje.

 "Često je razaranje onoga što nam je važno, što nas čini narodom i Hrvatima bilo za nas tragično, ali je jačalo povezanost s našom poviješću i identitetom hrvatskog naroda. Danas je s nama 20 škola i želimo poslati poruku da volimo i čuvamo svoju domovinu", poručila je Miletić.