'Ako Britanija izađe bez sporazuma često spominjana riječ je kaos'

Na koji način će Velika Britanija izaći iz Europske unije? Hoće li sporazum za Brexit stajati Theresu May pozicije? Je li novi referendum opcija koja se može razmotriti? Što gubi Europska unija?

U emisiji Tema dana o tome su govorili zastupnici u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica i Jozo Radoš.

Ako se vratimo na sam početak i kako je došlo do referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU-a, po meni osobno je to bila vrlo loša odluka da se uopće išlo na referendum. Pitanje je bilo nekako loše postavljeno i smatram da građani nisu bili dobro informirani. No, odluka je tu, Britanci poštuju odluku naroda i ćele to provesti. Sporazum je tu, više na 500 strana, treba ga prihvatiti Europski parlament i Europsko vijeće. Međutim, evidentno je da nema dogovora u samoj britanskoj vladi. Premijerka Theresa May je nakon sjednice vlade izašla slavodobitno i rekla da su se složili, no nakon toga pljuštale su ostavke ministara. Pitanje je ima li premijerka May većinu u parlamentu. To ćemo doznati ovih dana. Moje osobno stajalište je da izlazak nije dobar niti za Uniju niti za Britaniju, rekla je Šuica.

Opcija prihvaćanja sporazuma o Brexitu ne dolazi u obzir. May nema većinu u parlamentu. Konzervativci su podijeljeni, a laburisti neće glasovati za taj sporazum, rekao je Radoš. Na pitanje što će se  dogoditi ako Velika Britanija bude izlazila iz EU-a bez sporazuma rekao je da je to pitanje na koje nitko nema odgovor. Vrlo česta riječ koja se spominje oko toga je kaos. Teško je očekivati da će doći do novog referenduma, moguće je da će doći do pada vlade. Konzervativci su podijeljeni i kompromitirani jer je njihova najveća odgovornost za kaos u koji su doveli zemlju i ne smiju ići na nove izbore pa je teško reći što će se dogoditi. Ova inicijativa za smjenu premijerke May je također upitna. Budući da je stranka podijeljena, pravog rješenja nema - tko će preuzeti zadaću da u nemogućoj situaciji vodi zemlju, rekao je Radoš.