Macron: Moramo otvoriti novo poglavlje u razvoju Europe

U Berlin je na obilježavanje Dana žalosti za žrtve svih ratova stigao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Uz njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera i njemačku kancelarku Angelu Merkel iskazao je počast žrtvama polaganjem vijenca te je održao govor u Bundestagu. "Moramo smoći hrabrosti i otvoriti novo poglavlje u razvoju Europe. To joj dugujemo", rekao je Macron obraćajući se zastupnicima. Naglasio je da Europa stoji pred istim izazovima i nadama i pritom istaknuo ulogu Njemačke i Francuske u jačanju uloge EU-a u svijetu.

Macron je također upozorio na to kako ima sila u svijetu koje priželjkuju slabljenje Europe. "Mi ne smijemo biti igračka drugih utjecajnih država. Ima previše sila koja nas žele usporiti, rekao je Macron ne navodeći na koje sile misli. Tu odgovornost leži posebice na Njemačkoj i Francuskoj da Europskoj uniji podare potrebnu suverenost. Njemačko-francuska sprega ima zadaću ne dopustiti da svijet potone u kaos", rekao je Macron čiji je govor u Bundestagu često bio prekidan dugotrajnim pljeskom. Macron je zahvalio da na dan kada Njemačka odaje počast žrtvama ratova smije govoriti pred Bundestagom.

Tradicionalno, na toj središnjoj svečanosti bude cijeli njemački državni vrh te diplomatski kor, a govor francuskog predsjednika u toj prigodi ocjenjuje se još jednim simoličnim iskazom prijateljstva.