Hrvatski pomorci pušteni iz zatvora

Nakon godinu i pol dana provedenih u zatvoru na jugu Španjolske, dubrovački pomorac Nikola Tolja i njegov riječki kolega Ernest Pekar pušteni su na slobodu.

Podsjetimo, osuđeni su pod optužbom za međunarodno krijumčarenje tri milijuna kutija cigareta vrijednih 12 milijuna eura - iako su sporni teret preuzeli od drugog tegljača i nisu mogli znati što je na brodu.

Obojica će uložiti žalbu na presudu jer se smatraju nedužnima.

Tolja je u Dubrovniku izjavio kako je španjolski sud njega i još pet članova posade tegljača Eisvogel osudio na dvogodišnju kaznu zatvora jer bi im u slučaju oslobađajuće presude država Španjolska trebala isplatiti odštetu zbog vremena provedenog u pritvoru. Najavio je žalbu na presudu i mogućnost tužbe protiv španjolske države. Pravne će korake poduzeti i prema vlasniku tegljača, kompaniji Lucatelly Towing and Salvage iz Trsta.

"Znam da je teško pronaći posao, ali svim bih hrvatskim pomorcima preporučio da izbjegavaju 'divlje' kompanije, a da budu i članovi Sindikata pomoraca Hrvatske, koji im u slučaju problema može pružiti najbolju pomoć", izjavio je Tolja.