Europska vojska-želja ili realnost?

Posljednjih dana čelnici najmoćnijih europskih sila sve glasnije pozivaju na stvaranje europske vojske. Je li to realan plan ili je ideja u koliziji s NATO-om analiziralo se u emisiji "U mreži Prvog". U emisiji su gostovali vojni analitičar Igor Tabak i profesor Siniša Tatalović.

"
Ideja europske vojske nije nova, o njoj se razgovara određeno vrijeme unutar Europske unije. Ona je nastala kao rezultat promjena u globalnim odnosima - na jednoj strani promjena u SAD-u dolaskom američkog predsjednika Donalda Trumpa, a na drugoj strani jačanje vojnih kapaciteta ruske federacije i Kine. Dakle, ta globalna scena se mijenja i u tim promjenama Europska unija želi pronaći svoje mjesto i sačuvati taj svoj globalni utjecaj“, govori Tatalović i dodaje kako, „utjecaj na globalnoj sceni nije moguć samo ako imate političke i ekonomske kapacitete, one u određenoj mjeri moraju biti potkrijepljene i sigurnosnim, a posebno vojnim kapacitetima.“

"NATO je stvoren kao jedna vrsta vojnog i sigurnosnog povezivanja tada zapadnih zemalja predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama kao odgovor na prijetnju od strane Sovjetskog Saveza. NATO je nakon završetka Hladnog rata preživio za razliku od Varšavskog ugovora, ali se transformirao u jedan ne samo vojni, nego politički i sigurnosni savez i on je danas izuzetno važan za obranu onoga što zovemo Euroatlantska zajednica i za koordiniranje djelovanja i Europske unije, onih koji su članice NATO-a i SAD-a, u svim dijelovima svijeta gdje Sjedinjene Američke Države i gdje Europska unija iskazuje svoj interes“, napominje Tatalović.

Tatalović je rekao  da danas europsku sigurnost promatramo  u smislu dominantne uloge NATO-a i dominantne uloge Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u. To je dugi niz godina dobro funkcioniralo.

"Međutim, u zadnje vrijeme imamo određene probleme. To smo mogli vidjeti prošli tjedan u Parizu gdje postoje različita mišljenja na jednoj strani američkog predsjednika koji smatra da europske zemlje članice NATO-a ne ulažu dovoljno u zajedničku obranu“, govori Tatalović.

"Sada će se stvari sasvim sigurno morati mijenjati, europske zemlje će morati izdvajati više za obranu i vojsku. I sada se postavlja pitanje da li će ta izdvajanja biti u funkciji zajedničke sigurnosti Euroatlantske zajednice ili će ta izdvajanja biti više u funkciji sigurnosti svake zemlje posebno, odnosno njih udruženih u Europskoj uniji“, naglasio je.

Na pitanje koliko bi u trebalo vremena za uspostavu jedne europske vojske, i je li realno razmišljati o tome da će se to i dogoditi, Tabak je odgovorio kako se politički gledano to može se uspostaviti relativno brzo, ali tehnički, na terenu problemi su puno veći.

"Europa je jako razjedinjena što se tiče vojne tehnike. Tu ima jako puno dupliranja koja su proizvod nacionalnih industrija. Takve stvari ujediniti, bilo bi ekonomski isplativo, ali to je teško postići“, napominje.

"Postavlja se pitanje koji bi bio zapovjedni jezik? Kada bi se i odlučilo za jedan jezik, bio bi problem i politički. Postoji i problem puno zemalja u EU koje moraju poštovati ono što smiju iz svojih lokalnih političkih situacija sa zahtjevima djelovanja na terenu“, naglasio je Tabak i zaključio kako su to "samo praktični problemi koji nisu ni zagrebeni.“