Napeto u Hrvatskom glazbenom zavodu

Sedam od 11 članova Ravnateljstva Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ) pozvalo je članstvo HGZ-a na izvanrednu i izbornu Skupštinu potkraj studenoga, što su objavili u ponedjeljak na ulici ispred zatvorene zgrade Zavoda jer im je ravnatelj Niko Đurić, s kojim su u višemjesečnom sukobu, zabranio održavanje konferencije za novinare u zgradi HGZ-a.

Oba potpredsjednika HGZ-a te predsjednici i dio članova Nadzornog odbora i Časnog suda pozvali su članstvo na izvanrednu i izbornu Skupštinu koja će se potkraj studenoga održati u Muzičkoj akademiji, nakon višemjesečnoga sukoba većine članova Ravnateljstva Zavoda (sedam od 11) i ravnatelja Nike Đurića koji je na tu dužnost izabran u ožujku.

Đurića optužuju da se već od prve sjednice bahato ponaša, krši Statut i pokušava prodati, odnosno dati u koncesiju zgradu HGZ-a, lažno tvrdeći da je HGZ u predstečajnoj fazi. Potkraj lipnja Ravnateljstvo je većinom glasova razriješilo Niku Đuriću funkcije predsjednika Ravnateljstva HGZ-a.

Ravnatelj Đurić odgovorio je optužujući dio Ravnateljstva za manipulacije te je sredinom studenoga isključio iz članstva HGZ-a deset članova Ravnateljstva: potpredsjednike Seadetu Midžić i Mladena Janjanina, tajnika Ljubomira Gašparovića, članove Nadzornog odbora Zdenku Kapko-Foretić i Višnju Mažuran, članove Časnog suda Naimu Balić, Silvija Foretića i Marina Tušeka, te članove Ravnateljstva Sinišu Bizovića i Miroslava Gašparovića.

Danas je pozvana i policija koja je napravila uviđaj te, prema Janjaninu, kazala da bez sudskog naloga na može nikome omogućiti ulazak u zgradu.

Ne želimo se više dovoditi u stanje da čekamo ispred vrata udruge čiji smo članovi, koju smo do sada bodrili i podržavali, kazao je potpredsjednik HGZ-a Janjanin novinarima ispred zgrade HGZ-a. Predaja zgrade, s ciljem da se na njezinu mjestu napravi neka komercijalna zgrada, hotel ili slično, nije nikada bila predmet razmišljanja ni jednog člana HGZ-a, dodao je Janjanin.

Potpredsjednica Seadeta Midžić smatra da bi to bila najveća kulturna sramota i uvreda za kulturnu javnost. HGZ je prva kulturna ustanova koja je nastala u Donjem gradu, koja je odgojila brojne članove i glazbenike, a njezina je važnost nacionalna, podsjetila je.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer ocijenila je da se događa jedan oblik nasilja zbog nemogućnosti dijaloga s predsjednikom HGZ-a.

Ravnatelj zavoda Niko Đurić izvjesio je na oglasnoj ploči ispred zgrade obavijest u kojoj se kaže da se konferencija za medije, koju je sazvala predsjednica NO-a i potpredsjednici HGZ-a neće održati u prostorima HGZ-a jer su poziv uputile neovlaštene osobe, u nestatutarnoj proceduri i s neistinitim sadržajem.

Odlukom predsjednika zabranjuju se sva javna okupljanja i djelovanja u prostorima HGZ-a 19. studenoga, kaže se u obavijesti.

Ministarstvo kulture pozvalo na dijalog u Hrvatskom glazbenom zavodu

Ministarstvo kulture upoznato je s problemima Hrvatskoga glazbenog zavoda koji eskaliraju posljednjih nekoliko mjeseci te je pozvalo na dijalog u toj kući kako bi se sačuvala temeljna djelatnost Zavoda.

Apeliramo na predsjednika da uspostavi dijalog s članovima Ravnateljstva kako bi se sačuvala temeljna djelatnost Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Iz Ministarstva kulture također ističu kako je djelatnost Hrvatskoga glazbenog zavoda iznimno važna za hrvatsku kulturu.
"Kao institucija, Zavod je puno više od koncertne dvorane, posebno zbog bogatog fundusa knjiga i partitura koje čuva", poručuju iz Ministarstva kulture.