Kurz: EU nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ukazao je na sastanku čelnika zemalja zapadnog Balkana u Beču, na potrebu približavanja zemalja ovog dijela Europe istaknuvši kako Europska unija neće biti kompletna sve dok i zemlje regije ne uđu u njezino članstvo.

To je razlog zašto podržavamo napore zemalja kandidata i zbog čega smo ovu temu učinili jednom od središnjih tema našeg predsjedanja Europskom unijom, rekao je austrijski kancelar nakon razgovora s premijerima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Austrijski kancelar obećao je pritom zemljama zapadnog Balkana punu podršku na putu ka EU.

Danas smo imali priliku usmjeriti se na tri važne teme: put regije u EU, regionalnu suradnju i rješenje bilateralnih sukoba. Mi smo svjesni da stabilnost u Europi ovisi i o stabilnosti i sigurnosnoj situaciji na zapadnom Balkanu, rekao je Kurz.

Na sastanku je posebice istaknuta potreba bolje regionalne suradnje i prevladavanja međusobnih tenzija.

Regionalna gospodarska suradnja je važan korak u približavanju Europskoj uniji, rekao je povjerenik Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, koji je također nazočio sastanku u Beču, osobito ukazavši na potrebu povećanja obujma gospodarske suradnje.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić iznijela je nakon sastanka optužbe na račun Kosova, koje je nedavno uvelo carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. "Nažalost, viđali smo i bolja vremena u regionalnoj suradnji", kazala je Brnabić ponovivši poziciju svoje zemlje da uvođenje carina predstavlja kršenje Sporazuma CEFTA-e o slobodnoj trgovini koji se primjenjuje u odnosima između tih zemalja.

Kosovski premijer Ramus Haradinaj carine je opravdao nepovoljnim tretmanom koji susjedne Srbija i Bosna i Hercegovina prakticiraju prema Kosovu bojkotirajući kosovski uvoz. "Već godinama nemamo ravnopravan tretman kod naših dvaju susjeda", ustvrdio je Haradinaj.

Kosovski premijer je tom prilikom istaknuo potrebu ukidanja viznog sustava za građane Kosova.

Predsjednik vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je nadu da će njegova zemlja uskoro dobiti status kandidata za prijem u EU.

Sudionici sastanka zemalja zapadnog Balkana sudjeluju i u radu Bečkog gospodarskog foruma, koji se također održava u sklopu austrijskog predsjedanja Europskom unijom.