Pavičić: Slika naše crkve u Vatikanu nije idealna

Iza hrvatskih biskupa je Pohod apostolskim pragovima u Rimu odnosno grobovima apostolskih prvaka Petra i Pavla, ali i susret sa Svetim Ocem tijekom kojeg su otvorene brojne teme: od stanja u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, svetosti Alojzija Stepinca, ugovorima sa Svetom Stolicom do migrantske krize.
Papa Franjo primio je biskupe zajedno, a odvojeno je razgovarao sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i porečkim biskupom Draženom Kutlešom. I upravo zbog tih pojedinačnih razgovora s Papom, pojačala su se višemjesečna nagađanja o odlasku kardinala Bozanića s mjesta zagrebačkog nadbiskupa. Kao najizgledniji kandidat za njegova nasljednika spominje se upravo biskup Kutleša.

Glavni urednik Globusa je započeo tu priči, zadnjih godinu dana se govori o odlasku kardinala Bozanića, no sve su to priče koje nisu službeno potvrđene. No u ovom rasporedu događanja moglo se prepoznati da su ta odvojena posjeta povezivi u kontekstu eventualne moguće smijene, no dok se ne objavi bula ili imenovanje, sve je to u razini nagađanja, izjavio je u večerašnjoj emisiji Tema dana kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić.

Hvarski biskup, monsinjor doktor Petar Palić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, koji je također bio u Rimu, smatra da se jednostavno radilo se o privatnim audijencijama i da se ne treba tražiti tu posebno značenje. Razgovor s Papom je bio ugodan, otvoren, bio je to susret oca sa svojim sinovima, rekao je Palić i naglasio da su biskupi otišli podijeliti razmišljanja o situaciji u svojim crkvama, čuti i njegove upute i razmišljanja o današnjoj situaciji.

Na pitanje kakva je percepcija crkve u Hrvata u samome Vatikanu, Darko Pavičić je rekao da slika naše crkve u Vatikanu nije idealna. Ona je još iz razdoblja prošlog apostolskog nuncija koji je bio dosta konfrontiran s našim episkopatom  bila jako narušena, događale su se nekakve trzavice koje su naštetile ugledu našeg biskupa u Rimu, je li o tome bilo riječi, na koji način, to će se pokazati. Važno je da su naši biskupi etiketirani etiketama koji ne stoje, ne možete reći da su oni nacionalisti, ako su domoljubi. Nisu nacionalisti, preteške su kvalifikacije ponekad upotrebljavane u tim komunikacijama, smatra Pavičić.

Gosti su komentirali i vijest o mogućoj promjeni molitve Očenaš. Papa Franjo je još prije godinu dana izrazio želju da Katolička Crkva usvoji bolji prijevod fraze "ne uvedi nas u napast" i umjesto toga vjernici izgovaraju "ne napusti nas u napasti". Papa želi promjenu jer molitva sugerira da Bog dovodi u napast, što nije u skladu sa Svetim pismom.

Bilo je i prije razgovora o tome, neće se uvesti to samo tako na brzinu, bit će razgovora i promišljanja i ako dođe se dogovore promjene, naravno HBK će učiniti sve u skladu s tom odlukom, izjavio je biskup Palić.