U kinu Europa premijera filma "Glavu dole ruke na leđa"

Večeras je u kinu Europa u Zagrebu održana premijera dokumentarnog filma "Glavu dole ruke na leđa" koji obrađuje događaje u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

Tom prigodom u Studiju 4 govorili su autor i redatelj filma Stipe Majić te vukovarski branitelji Predrag Mišić i Miroslav Josić. Gosti su istaknuli kako je i taj film upozorenje da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme u otkrivanju počinitelja tih teških zločina. Podsjetili su kako je nepoznata sudbina još tri stotine osoba. Više od rana zadobivenih torturama u devet mjeseci boravka u srpskim logorima, boli ih nepravda i zaborav. Autor filma Stipe Majić rekao je kako upravo svjedočanstva iznesena u filmu mogu pomoći u otkrivanju zločinaca.

Film kroz iskaze branitelja prati  njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, poslije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Branitelji će se prisjetiti svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.