Ugovor o kupnji F16 gotov, čeka se odobrenje SAD-a Izraelu

Ministra obrane Damira Krstičevića novinari su u Bruxellesu pitali kad će biti potpisan ugovor za borbene zrakoplove F-16.

- MORH: Neće se povećati cijena zrakoplova F-16
- VIDEO: HRT ekskluzivno - evo kako leti F-16 Barak
- Nakon nabave F-16 stižu novi ugovori

"Čekali smo 15-ak godina, to nisu lake odluke, to su velike odluke.  Ključ je da je Hrvatska donijela odluku da kupi višenamjenski borbeni avion od Države Izrael uz potporu i razumijevanje SAD-a. Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor. Na tome smo radili pet-šest mjeseci i ono što se sada čeka je odobrenje vlade SAD-a vladi Države Izrael za isporuku aviona. Isporuka je isključiva obveza Države Izrael", kazao je Krstičević. Na pitanje hoće li se to dogoditi ove godine, ministar je odgovorio kako je "fokus na tome da sve bude transparentno i zakonito".

Hrvatska vlada je potkraj ožujka jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela. Proizvođač tih zrakoplova je američki Lockhead Martin, a svaki proizvođač borbenih sustava obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik. Ako se takvi sustavi žele preprodati kao što je sada slučaj s izraelskim zrakoplovima, potrebna je opet suglasnost proizvođača, odnosno države,  u ovom slučaju SAD-a.

Krstičević i ministrica Marija Pejčinović Burić u Bruxellesu sudjeluju na zajedničkoj sjednici ministara vanjskih poslova i obrane EU-a.