Djeca su mudra i hrabra, kad im se da prilika

U obitelji i u školi djeca ponekad uspiju doći do riječi, izraziti svoje mišljenje. Ured pravobraniteljice za djecu proveo je istraživanje u 41 osnovnoj i srednjoj školi. Projekt je pokazao da dječji prijedlozi i inicijative često se u školama zanemaruju.

Djeca su sumnjičava da će njihovo mišljenje nešto promijeniti. Nije im svejedno gdje se školuju i u kakvim uvjetima, istaknula je izv.prof.dr.sc. Ivana Jeđud Borić , voditeljica istraživanja "Participacija djece u sustavu odgoja i obrazovanja". Zato pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević naglašava: "Imamo još puno posla kako bismo osnažili položaj djece u našem društvu!"

A društvo je prepoznalo stručnjake koji se već godinama bave pravima djece, i to zlostavljanom, zanemarenom djecom, često nevidljivom. Nagrade su dobili prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, za životno djelo za promicanje prava djeteta, a Kristina Čunović i Denis Pavela, godišnje nagrade za promicanje prava djeteta.

Kroz brojne projekte koje su pokrenuli stručnjaci, primjeri pokazuju - djeca kad im se da prilika mudra su, hrabra i solidarna s vršnjacima.