Gruevski dobio azil u Mađarskoj

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da je dobio "politički azil" u Mađarskoj, kamo se sklonio prošlog tjedna kako bi izbjegao zatvor u svojoj zemlji, što je zategnulo odnose dviju zemalja.

"Republika Mađarska, članica EU-a i NATO-a odobrila je danas moj zahtjev za političkim azilom zbog političkog progona u Republici Makedoniji", objavio je Gruevski na Facebooku.

"Rekao sam da mi vlada želi oduzeti slobodu nedemokratskim putem, zloupotrijebivši makedonsko državno odvjetništvo i pravosudni sustav", dodao je.

Iako mađarske vlasti nisu potvrdile tu informaciju, provladin dnevni list Magyar Idok, objavio je na svojoj mrežnoj stranici da je zahtjev bivšeg makedonskog čelnika uspješno riješen, ne navodeći da je riječ o "političkom" azilu.

"Imigracijska služba je zaključila da Gruevski ispunjava zakonske uvjete za dobivanje izbjegličkog statusa", dodaje taj list. Usto je ocijenila da je "utemeljena" njegova tvrdnja kako mu je u Makedoniji život ugrožen, piše Magyar Idok.

Bivši predsjednik stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016. Nikola Gruevski i mađarski premijer Viktor Orban nekoliko su puta iskazali svoju političku bliskost. Obojica su protivnici američkog milijardera mađarskog podrijetla Georgea Soroša, zbog njegove potpore imigraciji.

Gruevski je u listopadu osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe službene dužnosti prilikom nabave 600.000 eura vrijednog mercedesa.