Sučić: Srbija ima podatke o prebacivanju masovnih grobnica

Ima li nade da se sazna sudbina nestalih, pitanje je koje se uporno postavlja svake godine, naročito na obljetnicu stradanja na Ovčari. Što se poduzima, kakvi su zadnji razgovori sa susjednim zemljama i što će donijeti novi zakon o nestalima razgovaralo se u Temi dana s pomoćnikom ministra branitelja za nestale Stjepanom Sučićem.

Hrvatska i dalje traga za 1922 osobe, od toga 414 posmrtno, pronađeno je dosad 150 masovnih grobnica, oko 1300 pojedinačni, ekshumirano je više od 5000 osoba.

"Postupamo nakon svakog prikupljenog saznanja. Onog trenutka kada se sve osobe pronađu, kada obitelji nađu mir i sahrane svoje najmilije, tada ćemo reći da više nema potrebe za traženje“,rekao je Sučić. "U mandatu ove Vlade sva prikupljena saznanja su se istražila. Napravljeni su sustavni pregledi terena novim metodama: geo radarima, snimanjem iz zraka, uveli smo pretraživanje terena uz pomoć pasa. Sve što je bilo prikupljeno je pretraženo“, istaknuo je. "Što se tiče Vukovara i prigradskih naselja, mi još uvijek tražimo 386 osoba“, naglasio je.
 
U pripremi je novi Zakon o nestalima, za tjedan dana bi trebao biti u javnoj raspravi. "Taj zakon je potreban da se utvrde standardi i načela i da se definira nadležnost. Svi građani RH, bez obzira na narodnost, su obveza u traženju vladinog Povjerenstva za nestale osobe i Uprave za zatočene i nestale“, rekao je Sučić.

"Komunikacija sa Srbijom je loša. Od 2013. godine Hrvatska nije dobila ni jednu informaciju, iako smo se redovito sastajali“, naglašava Sučić. "U njihovim arhivima postoje konkretni podaci o prebacivanjima masovnih grobnica. Raspolažemo s podacima o osobama koje su prebacivale masovne grobnice i koje su bile nalogodavci", rekao je i dodao kako "Srbija ne pokazuje dobru političku volju, ali mi ćemo je prisiliti unutar poglavlja 23, oko pregovora Srbije za ulazak u EU."