Na putu Brexita postoje još uvijek velike prepreke

I dalje je neizvjesna situacija u vezi s Brexitom. Iako se činilo da je premijerka Theresa May uspjela pobijediti protivnike u stranci, nove probleme stvorili su njezini koalicijski partneri iz Sjeverne Irske. Osim toga, Španjolska je upozorila da neće poduprijeti dogovor sve dok se u sporazumu ne odredi buduće rješenje statusa Gibraltara.

Pokušavaju srušiti premijerku May, ali zasad prilično neuspješno. Počelo je slanje pisama zastupnika nezadovoljnih s njenim liderstvom i za to je potrebno 48 od 318 zastupnika. Nisu uspjeli zasad i to je neuspjeh ljudi koji zagovaraju tvrdi Brexit. May je dobila priličnu podršku poslovne zajednice koja strahuje od prevelikog revolucionarnog prekida svih veza s Europskom unijom. Izgleda da je May savladala prvu krizu, ali postoje još uvijek dosta velike prepreke, rekao je Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u gostujući u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska.

Zamjerke dolaze od onih koji ne žele nikakve veze između Britanije i EU. Od početka je bilo jasno da će biti potreban neki kompromis. Što god pisalo u sporazumu tvrdi Brexitovci bi bili protiv. Postoje dodatni problemi primjerice Sjeverne Irske jer sporazum predviđa da se odluka malo odgodi o toj temi do 2020 ili 2022. te da se tada riješi pitanje koja zasad izdvaja Sjevernu Irsku kao neki poseban slučaj pri kojem bi ostala s mekom granicom prema Irskoj koja je u EU, objasnio je Jović.

Nalazimo se u vrlo kompleksoj situaciji. Odvija se nekoliko faza. Zasad ne znamo što će se dogoditi do 25. studenog kada se treba održati summit EU-a i kada bi se sporazum trebao prihvatiti, a zatim bi išla procedura koja već slijedi u Britaniji.  Moramo rasčlaniti dvije strane - uvjeti pod kojima će se izaći iz EU te drugi par rukava je kako ćemo mi regulirati naše odnose, odnosno EU i Britanije u budućnosti, rekao je Marko Babić iz Hrvatske gospodarske komore.

Bitno je kako će biti Brexit - soft ili hard (op.a. meki ili tvrdi, sa sporazumm ili bez njega). To u političkom i gospodarskom smislu donosi svoje poslEjdice. Ako se dionici odluče za konstruktivan odnos tada će ti odnosi biti na razini, ako ne na onoj na kojoj su sada, onda vrlo blizu toga. To će imati pozitivne posljedice za gospodarstvo V.Britanije odnosno gubici koji bi se mogli očekivati  njihovim izlaskom sigurno će biti amortizirani na najbolji mogući način. Ako se dogodi scenarij u kojem će doći do raspada sustava i nepostizanja kvalitetnog dogovora realno je za očekivati negativne gospodarske trendove koji će se reflektirati na obje strane. Stoga je vrlo bitno postići kompromis jer potencijalni benefiti su i za jednu i drugi stranu. Nije nikome u interesu biti isključiv i pokušati ovo minirati. No vidjet ćemo što će se odviti - vremenski tjesnac je priličan, a puno je događaja u bubnju koji se istovremeno odvijaju, smatra Babić.

Koliko je za nas loše da to što naša razmjena s Britanijom i gospodarska suradnja nije na najvećoj razini, utoliko niti šteta ne može biti prevelika za nas ako dođe do nekih negativnih gospodarskih trendova. naglasio je Babić.

Za razliku od ekonomskih posljedica političke posljedice za EU, pa i za Hrvatsku, mogu biti pozitivne od izlaska Britanije. Izlazak smanjuje šanse drugih da izađu i vidimo trendove euroskepticizma jer drugi vide kako je komplicirano izaći iz EU. To daje šanse i otvara mogućnosti za kompaktiniju EU te ima mogućnosti pozitivnog razvoja, smatra Jović.