Livanjski sir od Amerike do Rusije

Kad se spomene Livno u Bosni i Hercegovini, prva asocijacija je livanjski sir. Naši sunarodnjaci u tom kraju uspjeli su kroz minulo stoljeće napornim radom, ali i stalnim usavršavanjem, i praćenjem svjetskih trendova, proizvesti autohton prepoznatljiv sir, jedinstvena okusa. Njegovu kvalitetu potvrđuje i činjenica što udovoljava svim standardima za izvoz na europsko, američko i rusko tržište.

Hercegbosanska županija prostorno je najveća od svih deset u Federaciji BiH, ali i najmanje razvijena. Kraj je to s najvećim kraškim poljem u Europi, golemim razvojnim potencijalima, iz kojeg se oduvijek odlazilo. Posljednjih godina pogotovo. No, i u takvu okruženju ima pozitivnih primjera. Mljekara Livno, unatoč promjenama država i režima, i raznih vlasnika, razvila se u najvećeg proizvođača sira u BiH. Zapošljava 50-ak ljudi, među kojima značajan broj mladih stručnjaka. U poslovanje je uvezano i do tisuću kooperanata. Otkupljuju 10 milijuna litara mlijeka godišnje i proizvode više od milijun kilograma sira, izvornog, autohtonog, livanjskog.

U čemu je njegova tajna? Prirodni pašnjaci, planinsko bilje, mješavina mediteranske i kontinentalne klime. U tome je, kažu, sva njegova tajna.

U Mljekari uskoro pokreću i vlastitu proizvodnju mlijeka, jer sve manje mladih u okolnim selima nastavlja obiteljsku tradiciju.

Nadaleko poznatom i priznatom robnom markom, livanjski sir postao je zahvaljujući stoljetnoj tradiciji proizvodnje, ali i stalnom usavršavanju, te vrhunskoj tehnologiji. Dug je i zahtjevan tehnološki proces proizvodnje sira, od dolaska mlijeka i laboratorijske provjere njegove ispravnosti, te pasterizacije, sirenja, soljenja, oblikovanja i cijeđenja, do zrenja.

Trenutačno je na zrenju 85 tona, a ukupan kapacitet, što na zrenju što u skladištu je 200 tona sira. Osiguranjem visokih standarda odobren im je izvoz sira u Europsku uniju, u SAD i Tursku, te kao jedinima iz BiH na veliko rusko tržište.

Širenjem tržišta otvorena je i mogućnost širenja proizvodnje, a to je dodatni prostor za nove kooperante, stočare i proizvođače mlijeka, ali i nova zapošljavanje obrazovanih stručnjaka u proizvodnji sira i mliječnih prerađevina.