Lovrinović: Iz proračuna je vidljivo da Vlada favorizira banke, a ne radnike

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović ustvrdio je da u proračunu ima novca za povećanje plaća zaposlenicima u javnom sektoru, i to na strani rashoda koja se odnosi na kamate koje država plaća na kredite i obveznice iz prethodnih godina.

"Kroz prihode i rashode proračuna vidimo da Vlada favorizira kapital, a ne rad i radnike", ustvrdio je Lovrinović na konferenciji za novinare napomenuvši da je jasno čije interese Vlada štiti.

Država se od 2010. godine zaduživala uz prosječnu kamatu od šest posto, a zbog snažnog pada kamata nakon 2008. te su se obaveze države mogle refinancirati uz najmanje dvostruko niže kamate. Te su kamate 2010. godine iznosile 4,6 milijardi kuna da bi ove godine dostigle 10 milijardi, kazao je Lovrinović.

Da je Vlada refinancirala obveze uštedjela bi oko pet milijardi kuna godišnje, ističe Lovrinović, što se moglo iskoristiti za rješavanje raznih dubioza u javnom sektoru, ali i za razvoj.

Sindikati javnih službi traže povećanje plaća za 5,8 posto, što iznosi oko 1,7 milijardi kuna, pojasnio je dodavši da ostaje još 3,3 milijarde kuna za povećanje mirovina, znanost i obrazovanje, zdravstvo i druge javne potrebe.

"Riječ je o političkoj odluci, a jasno je da ne postoji politička volja Vlade za takvo rješenje jer Vlada ne želi smanjiti iznos kamate koju žele bankari", ustvrdio je Lovrinović rekavši kako vlast "bankama želi davati 10 umjesto pet milijardi kuna godišnje".

Lovrinović je stoga zatražio hitnu preraspodjelu u strukturi rashoda proračuna u korist radnika kako bi se poboljšao njihov standard i zaustavilo iseljavanje.