Nova ravnateljica USKOK-a predstavila se novinarima

Nova ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić predstavljena je novinarima. Najavila je skoro preseljenje USKOK-a u nove prostore. Kako bi se unaprijedio rad, predlaže izmjenu zakonodavnog okvira, u smislu unaprjeđenja nadležnosti USKOK-a.

Što se tiče dugotrajnosti postupaka, rekla je da se to odnosi ponajprije na sudske postupke te bi u tom smislu trebalo izmijeniti Zakon o kaznenom postupku. Trebalo bi osigurati da USKOK radi na predmetima najsloženijih oblika počinjenja kaznenih djela korpucije u javnom i privatnom sektoru te najsloženijih oblika organiziranog kriminala, rekla je Vanja Marušić.

"Primarna zadaća Uskoka nije otkrivanje nego progon počinitelja kaznenih djela. Stoga je za naš efikasan i uspješan rad bitan kvalitetan rad tijela čija je to primarna zadaća. Pored ostalih  kriminalističke policije", od koje, kako je rekla očekuje "maksimalan angažman". Osim dobre suradnje s policijom nova ravnateljica Uskoka ukazala je i na važnost povjerenja i podrške građana.

Na pitanje je li zadovoljna dosadašnjim radom Uskoka i njegovom slikom u javnosti Marušić je kazala da percepcija javnosti općenito nije pozitivna o radu pravosuđa te da se mjeri po uspjesima u "velikim predmetima". No, kao najveći problem navela je dugotrajnost postupka pred sudom, čime ni Uskok nije zadovoljan. I u tom je smislu potrebno promijeniti odredbe Zakona o kaznenom postupku kako bi se osigurala efikasnost i ubrzali postupci.  

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podsjetio je da je ravnateljica Uskoka prije stupanja na dužnost bila županijska državna odvjetnica u Rijeci, ali i da je upoznata s radom Uskoka gdje je provela više od pet godina, a javnost ju je imala prilike upoznati i u nekim medijski istaknutim predmetima.
"Naša je namjera, a ona uključuje i Uskok, da budemo otvoreni javnosti koliko god to budemo u mogućnosti imajući u vidu propise, okolnosti i prirodu posla kojim se bavimo", kazao je Jelenić.