Marić: O besplatnim udžbenicima još će se razgovarati

Ministar financija Zdravko Marić izjavio da će se o besplatnim udžbenicima za učenike još razgovarati, prije svega da se vidi koliki je ukupni potencijalni efekt te mjere na proračun.

Na upit novinara radi li se o ultimatumu saborskog kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, Reformista i nezavisnih zastupnika vezanom uz besplatne udžbenike, Marić je kazao da je jučer održan sastanak i da on taj zahtjev nije shvatio kao ultimatum.  "Imali smo jedan konstruktivni razgovor o nekoliko točaka i što se tiče poreznih zakona ali i samog proračuna", rekao je Marić nakon saborske rasprave o amandmanima na porezne zakone.

"O toj mjeri treba razgovarati, prije svega da se vidi ukupni potencijalni financijski efekt, i s druge strane, da se vidi na koji način i kako, jer se taj element mora vezati i sa zakonom o udžbenicima, koji je između ostaloga sada i u proceduri", izjavio je Marić, kazavši da će se u konačnici naći najbolje moguće rješenje. Na upit novinara koliko bi ta mjera stajala proračun, Marić je rekao da se zadnja brojka, za besplatne udžbenike u osnovnoj školi i u prvom razredu srednje škole, kretala oko 400 milijuna kuna.  "Međutim, treba u svakom slučaju napraviti sada ažuriranu verziju tih izračuna", napomenuo je Marić.

Na novinarski upit kako komentira HUP skor koji pokazuje da Hrvatska ostaje na začelju Europske unije te da je najgora članica rekao je kako još nije stigao vidjeti detalje. Novinari su Marića pitali živimo li u dva paralelna svijeta - jedan u kojem on govori da je sve dobro, da stvari idu dobro, i drugi u kojem gospodarstvenici kažu da se boje onoga što dolazi sutra. "Živimo u istom svijetu, nikakvi paralelni svjetovi nisu", kazao je Marić te dodao kako su sa HUP-om i HGK imali raspravu i oko poreznog rasterećenja u ovom trećem krugu te misli da su na adekvatan način odgovorili na sve komentare, odnosno prijedloge.

U ovom trećem krugu porezne reforme je ukupno sedam milijardi kuna rasterećenja što nije malo, ocjenjuje Marić, koji napominje kako i dalje treba stremiti i stvarati prostor za daljnja rasterećenja. Marić je ponovio kako je porezna reforma koncipirana da se porezni sustav pojednostavi, da se učini prohodnijim, transparentnijim, a u konačnici porezno, socijalno i društveno pravednijim u odnosu na ono što smo imali. Tim smjerom treba nastaviti, a paralelno s tim raditi mjere kojim će se rasterećivati i smanjivati porezi, naveo je.Podsjetio je da su do prije tri do četiri godine deficiti proračuna bili 17 i više milijardi kuna. "Uvijek će biti apetita bilo od poslodavaca ili drugih socijalnih partnera da to bude agresivnije, brže i naravno da se slažemo u tom dijelu. Ali treba uzeti u obzir i kontekst cijele priče. Znate i sami što je proračun", kazao je između ostaloga Marić, odgovarajući na upite novinara u Saboru.