May se sastala s Junckerom - u Bruxellesu ponovno u subotu

Britanska premijerka Theresa May u Bruxellesu se sastala s predsjednikom Europske komisije Jeanom claudeom Junckerom.  Nešto više od četiri mjeseca prije zlaska Velike Britanije iz EU-a, tim se sastankom želi dovršiti nacrt budućih odnosa prije summita europskih čelnika u nedjelju. "Na sastanku je ostvaren jako velik napredak", istaknula je glasnogovornica Komisije. No "radimo dalje", dodala je.

Britanska premijerka Theresa May rekla je u srijedu da se u subotu vraća u Bruxelles radi daljnjih pregovora o Brexitu, dan uoči susreta na vrhu planiranog u nedjelju na kojemu se treba prihvatiti nacrt ugovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. "Još imamo (neriješenih) pitanja o kojima smo večeras razgovarali. Našim smo pregovaračima dali smjernice kako će riješiti ta pitanja, zahvaljujući čemu je postignut napredak", dodala je.

Otvorena pitanja - Gibraltar i izlov ribe

Pred budućim sporazumom ostaju mnoga pitanja, poput španjolske prijetnje da će blokirati dogovor zbog Gibraltara, kao i problemi oko prava izlova ribe i budućih trgovinskih odnosa. Jedan europski diplomat naglasio je kako "preostaje dio posla oko tri aspekta: ribarstva, dobara i Gibraltara". Drugi je diplomat kazao kako Gibraltar ostaje jedini veći problem. Španjolski premijer Pedro Sanchez zatražio je jamstvo da će se o pitanju budućnosti tog spornog britanskog teritorija izravno razgovarati s Madridom.

Veliki nacrt sporazuma o Brexitu ima više od 500 stranica. Ministri vanjskih poslova nacrt su u ponedjeljak prihvatili i to pitanje više nitko ne želi otvarati. Theresa May može razgovarati o političkoj deklaraciji o budućim odnosima, može možda ishoditi neke formulacije koje bi ublažile ili učinile lakše prihvatljivom neku od formulacija izlaznog sporazuma, koje britanski parlamentarci smatraju neprihvatljivima.

Politička deklaracija o budućim odnosima nije pravno obvezujući dokument. May može razgovarati i o produljenju tranzicijskog razdoblja. Bruxelles je pokazao sklonost da, na britanski zahtjev to produlji do 2022. godine. Britanski bi političari htjeli da London može unilateralno odlučiti u kojem trenutku želi istupiti iz carinske unije i prestati primjenjivati zaštitni mehanizam o Sjevernoj Irskoj, no u Bruxellesu na to nitko neće pristati", komentirala je za Dnevnik HTV-a dopisnica Jasna Paro.