Plenković: Nema resora koji se ne bavi potporom Vukovaru

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je obilježen Dan sjećanja u Vukovaru i Škabrnji. Posebno mu je drago da su svi resori dostavili izvješčće o tome koliko se radi na pomoći Vukovaru - gospodarskim projektima, stanovima za branitelje, decentraliziranim sredstvima, rješavanja pitanja državne imovine. Jasan je stav i kada je riječ o proesuiranju ratnih zločina - nema zastarijevanja.

U Senju je počela izgradnja vjetroparka u vrijednosti 160 milijuna eura. Gradi je kineska tvrka Norinco, a bit će izgrađena u sljedeće dvije godine, rekao je Plenković. Istaknuo je da je to najveće strano ulaganje iz Kine, i smatra da će i druge aktivnosti demonstrirati koliko je unaprijeđena gospodarska suradnja s Kinom. I emir Katara izarzio je želju za suradnjom, od turizma na dalje, otvorili smo kanale koji bi mogao pridonijeti prije svega projektu za ukapljenji prirodni plin na Krku, rekao je. Razgovarali su i sa Smart Holdingom za ulaganje u Uljanik, no potrebno je detaljno dubinsko snimanje stanja u kompaniji, a zainteresirani su i DIV i Fincantieri.

Govorio je i o Interliberu, posjetu Phila Hogana, povjerenika EK za poljprivredu i ruralni razvoj, i zajedničkoj poljoprivrednoj politici, predsjedanju Odborom ministara Vijeća Europe koje je jučer završilo. Kazao je da je osobito bitna bila rasprava na kojem je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić predstavila hrvatske stavove u vezi izbora u BiH, prije svega o činjenici da je preglasavanjem izabran predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH.