Građani protiv Marišćine-centra za gospodarenje otpadom

Glavna je točka sjednice Skupštine Primorsko-goranske županije - Marišćina, županijski centar za gospodarenje otpadom. Župana Zlatka Komadinu i njegove suradnike dočekali su prosvjednici iz udruge Krizni eko stožer koji traže da se taj centar zatvori dok građani ne počnu odvajati biootpad. Prosvjednici su istaknuli da je Županijski zavod za zdravstvo potvrdio da je zrak u mjestima oko Marišćine štetan za zdravlje.
"Nas se truje sumporovodikom. Dnevna prekoračenja od 25. 10 na ovamo su prešla 40 dnevnih prekoračenja, a po zakonu dozvoljeno je 24 i zrak je gore na Viškovu svrstan u II kategoriju zraka. Prosvjedovali smo, svaki dan Viškovo prosvjeduje protiv Marišćine i sada 17. 11. izjasnili smo se da želimo da zatvori se županijski centar za gospodarenje otpadom“, naglasila je Mirna Međimorec, udruga Krizni eko stožer Marišćina.

Ulazeći u dvoranu, prosvjednike je pozdravio župan Zlatko Komadina. Nakon što su mu iznijeli niz primjedbi, on im je odvratio da županija nije odabrala ni lokaciju ŽCGO-a ni tehnologiju koja se tamo koristi. Kazao je da će se o svim pitanjima ŽCGO raspravljati na sjednici Županijske skupštine.

Milan Kesić iz KESM-a rekao je da je prošlog mjeseca proveo anketu među odgovornim političarima na temu Marišćine, te da je ona pokazala njihovo zabrinjavajuće neznanje i neupućenost u tu problematiku.

U ime mještana sela Marčelja, najbližeg Marišćini, govorila je Marina Graton Gulin, istaknuvši da ih se nikada nije razumijevalo i uzimalo ozbiljno.

"Uspjeli smo saznati da je trovanje zrakom dnevno prisutno i da je sve intenzivnije", rekla je.

"Župan je tvrdio da treba promijeniti Upravu Eko plusa, ali to neće riješiti problem  jer svaka uprava djeluje isto. Ako namjeravaju pokrenuti i spalionicu otpada na Marišćini, neka nas isele ili da im netko stručan konačno objasni kako bi ŽCGO trebao raditi da se ne stvaraju ovi problemi, kazala je Graton Gulin.  

Danas je prije tematske sjednice Most nezavisnih lista zatražio da se Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina odmah zatvori, sve dok dok jedinice lokalne samouprave koje koriste taj centar ne budu sposobne organizirati odvojeno prikupljanje otpada. 

"Ustavom je zajamčeno pravo svakog čovjeka na zdravlje, kvaliteta stanovnika općine Viškovo, gdje se Marišćina nalazi, definitivno je narušena i odavno je trebalo poduzeti  hitne korake za rješavanje problema Marišćine", rekla je županijska vijećnica i saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić.

Saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović  poručio je da bi se moglo početi razgovarati o odgovornosti onih koji su doveli do ove razine problema, od idejnih tvoraca do realizatora sustava ŽCGO Marišćina, i to, kako je naglasio, posebno onih koji su cijelo vrijeme izloženi kritikama, argumentiranim alternativama, revizijama ali su ustrajali na postojećem pogrešnom stavu.