Upoznajte iTherapy - pametni pročistač i modulator zraka

Splićanka Inga Kovačić Sindik najbolja je inovatorica u Europi. Udruga europskih inovatora dodijelila joj je zlatnu medalju na 70. međunarodnom sajmu u Nirnbergu za "iTherapy - pametni pročistač i modulator zraka".

iTherapy čini čuda u prostoru. Svojim sofiticiranim i jedinstvenim elektroničkim "mozgom" u svakom trenutku može osjetiti zagađivače u prostoru. Signale čistiće zraka  pokazuje nam mjenjajući boje od smeđe preko crvene do zelene.

"To znači da on ima poseban filter koji ima mogućnost sa ta onečišćenja pročisti i tako očisti i nako ionizacije i ostalih proecesa imate dojam da  ste u nekoj šumi ili na vrhu planine", rekla je Inga Kovačić Sindik.

Ona je direktorica i voditeljica razvoja tvrtke "Kristalna ideja", centra za istraživanje i razvoj visokih tehnologija od inovativnih ideja do proizvoda. Diplomirala je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, a u fokusu interesa uvijek joj je bila tehnologije vode i zraka. Iza sebe ima brojne nagrađene inovacije.

"Koliko imam godina staža, imam toliko i inovacija. Mislim, što velikih, što malih,  preko 30. Težište je na zraku zbog globalnih problema. Svi mi imamo problema sa omotačem gdje god živijeli  i to je bio moj motiv da se probelem riješi", kazala je.

Rješenja su, kaže najbolja inovatorica u Europi, multifunkcionalna i upravo zato  njezin tim okuplja različite struke inženjerski profila.

Ekipa 'Kristalnih ideja' ne miruje. Rade dalje, tko zna, možda ćemo uskoro iz njihove inženjerske radionice dobiti i prijeko potreban pročišivač gradskog zraka.