Mesić: Komšić je legalno izabran, kao i Čović prije

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u Beču sudjeluje na panelu u Press klubu Concordia pod nazivom "Bosna i Hercegovina nakon izbora". Na panelu sudjeluju profesori, političari i novinari koji prate tu regiju. Iako je bio najavljen član Predsjedništva Željko Komšić, nije se pojavio.

Na novinarsko pitanje kako komentira stajalište Vlade da Komšić nije izabran voljom hrvatskog naroda u BiH, Mesić je rekao: "Željko Komšić je legalno i legitimno izabran po istom zakonu po kojem je prije toga izabran Čović. Ne znam po čemu bi sada to bilo nezakonito, a kad je Čović biran, onda je bilo zakonito. To nema smisla."

Na pitanje kakva je budućnost BiH nakon izbora, Mesić je odgovorio da je ta država stvarnost i činjenica, to što je netko ne priznaje, to njemu šteti. "BiH ostaje. Treba omogućiti da funkcionira. Ona može doživjeti određene promjene u svom ustroju, ali to je legalno pravo BiH građana da o tome odlučuju. Dok god su zakoni takvi kakvi jesu, nama smisla ovo što se sada događa - da se legalno izabranome predstavniku uskraćuje gostoprimstvo. Mogli su onda reći da mora biti izabran predstavnik HDZ-a pa bismo znali na čemu smo", rekao je Stjepan Mesić za HRT.

Premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Mariji Pejčinović Burić pručio je kako bi trebalo "komunicirati s predstavnicima BiH, slati poruku Hrvatima u BiH da je to njihova domovina BiH, da je njihov glavni grad Sarajevo i da svoju politiku moraju kreirati s druga dva naroda u BiH".