Nema ljutnje - idućih mjeseci odluka o otkupu Ine

U hrvatskim medijima preneseno je pisanje mađarskog portala Index.hu da je mađarski premijer Viktor Orban "izuzetno ljut na Hrvatsku zbog obnavljanje crvene potjernice za Zsoltom Hernadijem", jer smatra da je Hrvatska izdala Mađarsku i nije se džentlmenski ponijela u "razmjeni" skidanja blokade za hrvatsko članstvo u OECD-u u zamjenu za odustajanje od potjernice za Hernadijem.

- Mađarska povukla blokadu ulaska RH u OECD, Orban u prosincu u RH
- Interpol odlučio: Hernadi ponovno lice s tjeralice

"Ne znam za ljutnju to je redovan postupak, sve insitucije donijele su to regularnim putem, i ne vidim da bi se uopće tu itko trebao ljutiti", kratko je uoči sjednice Vlade izjavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Ma kakva ljutnja, samo dobre vibracije, molim vas. Mi očekujemo premijera Orbana 3. sljedećeg mjeseca ovdje u Hrvatskoj", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić novinarima uoči sjednice Vlade. Što se tiče odluke o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a, Ćorić je rekao kako očekuje donošenje odluke u idućim mjesecima. Na opasku da Vlada dugo čeka s odlukom o Ini poručio je kako svaki takav posao treba biti odrađen kako treba.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako se u idućih nekoliko mjeseci očekuje konačna odluka o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a, napominjući kako je puno bitnije da taj proces bude kvalitetno napravljen od toga koliko će trajati. "Mi smo u jednoj vrlo osjetljivoj fazi izbora relevantnih konzultanata koji nam mogu pomoći u dubinskom snimanju i konačnoj odluci koliko u ovom trenutku Ina vrijedi i kolika je njena stvarna i tržišna cijena. Proces je u ovom trenutku u ingerenciji ministra financija i ministra zaštite okoliša i energetike. Proces u ovom trenutku traje. Mislim da je daleko bitnije da proces bude kvalitetno napravljen od onoga koliko će u konačnici trajati, a siguran sam da oba ministra stvari imaju pod kontrolom i da ćemo u nekoliko sljedećih mjeseci imati i konačnu odluku", istaknuo je Horvat.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je krajem 2016. objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi. Sredinom siječnja prošle godine Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini, a u travnju ove godine odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade. No, ugovor sa savjetnicima još nije potpisan.