London i Bruxelles dogovorili deklaraciju o budućim odnosima

Pregovarači Europske unije i Velike Britanije postigli su dogovor o obrisima političke deklaracije o budućim međusobnim odnosima nakon izlaska Velike Britanije, potvrdio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Upravo sam poslao nacrt političke deklaracije o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine na adresu 27 država članica. Predsjednik Komisije me je obavijestio da je to dogovoreno na razini pregovarača i u načelu na političkoj razini, pod uvjetom da dobije potvrdu čelnika", objavio je Tusk na Twitteru.

U nedjelju na izvanrednom summitu dogovor bi trebali potvrditi čelnici 27 zemalja članica. Taj nacrt dogovora prošao je i u britanskoj vladi, s nekoliko ministarskih ostavki, a prolaz u britanskom parlamentu je i dalje vrlo neizvjestan. Paralelno sa sporazumom o razdruživanju donosi se i politička deklaracija o budućim odnosima, koji formalno ne mogu ni početi prije nego što Velika Britanija ne postane treća zemlja u odnosu na EU-u, 29. ožujka 2019. Deklaracija, koja ima 26 stranica, predstavlja podlogu za pregovore o budućim odnosima.

"Već smo postigli napredak, ali bit će još puno potrebnih rasprava, posebno u Velikoj Britaniji", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru s njemačkim poduzetnicima. Merkel je obećala učiniti sve "kako bi se postigao sporazum jer bi izlaz bez sporazuma bio najgori put" za europska i britansko gospodarstvo ali i za izgradnju budućeg odnosa povjerenja između 27-orice i Londona. "Možemo napraviti samo dvije stvari: ići prema Velikoj Britaniji u duhu partnerstva, prijateljstva i ostati ujedinjen s 27 zemalja članica", dodala je.

May će se poslijepodne obratiti zastupnicima

Britanska premijerka Theresa May obratit će se parlamentu o stanju pregovora o Brexitu, potvrdila je ministrica zadužena za odnose s parlamentom Andrea Leadsom. May je izvijestila svoju vladu o stanju pregovora, ali je njezin glasnogovornik upozorio da se ne može dogovoriti konačan sporazum prije summita EU-a u nedjelju. Izvor u britanskoj vladi kazao je kako ostaje neriješeno pitanje Gibraltara. "To je dobar sporazum za UK. On u djelo provodi rezultat referenduma" iz lipnja 2016. o izlasku UK-a iz Europske unije, a što je predviđeno za dan 29. ožujka 2019., rekla je britanska premijerka pred sjedištem svoje vlade u Downing Streetu.