'Mijenjanje dresova i prezir prema biračima'

Napustiti stranku i vratiti osvojeni mandat u hrvatskoj politici tolika je rijetkost da se većina ne može sjetiti osobe koja je takav potez napravila. Ipak, potkraj 90-ih godina učinio je to sudac liberal Vladimir Primorac. Na tome je stalo. Politička trgovina mijenjanja dresova postala je posve normalna pojava. O tome razgovaramo s Orianom Ivković Novokmet iz GONG-a.

"Ovakva situacija je 'najveća' u mandatu Andreja Plenovića. Koalicija se održava političkom trgovinom. Nije riječ samo o broju zastupnika koji su promijenili dresove, došlo se do broja 22, što je 15 posto parlamenta, nego i o tome da su koaliciji pristupili oni koji su na izbore išli s agendom protiv HDZ-a. To pokazuje svojevrsni prezir dijela tih zastupnika prema biračima koji na taj način produljuju svoj rok trajanja", rekla je Ivković Novokmet. Nije problem u tome da ljudi promijene stranku, već ako aktivno podržavate stranku protiv koje ste se borili, dodala je, posebno se osvrčući na HNS, Milanku Opačić i Tomislava Sauchu.

"Ljude treba ohrabriti kako bi postali svjesni da stvari mogu mijenjati jer su političari u parlamentu zahvaljujući njihovim glasovima", naglasila je te dodala kako sustav poboljšava i institut preferencijalnih glasova. Na idućim izborima najavljeni su neki novi ljudi, što je dobro, ističe.