Britanska premijerka poziva građane da podupru sporazum

Britanska premijerka Theresa May izravno je u "pismu naciji" pozvala Britance da podupru sporazum koji je sklopila s Bruxellesom o izlasku Britanije iz Europske unije.

"Bit će to sporazum u našem nacionalnom interesu - sporazum dobar za cijelu našu zemlju i za sve naše ljude, bilo da ste glasali za odlazak ili za ostanak", napisala je premijerka, suočena s napadima sa svih strana.

Ističući njegove prednosti, britanska premijerka kazala je da sporazum omogućuje da "ponovo preuzmemo kontrolu nad našim granicama, ukidajući jednom zauvijek slobodu kretanja ljudi".

Omogućuje također da "ponovo preuzmemo kontrolu nad našim novcem kroz ukidanje uplate velikih iznosa u EU-u" i oslobađanje sredstava koja će se upotrijebiti za financiranje sustava zdravstvene skrbi, naglasila je britanska premijerka.

Sporazum također, vraća Britaniji kontrolu nad zakonima i omogućuje sklapanje vlastitih trgovinskih sporazuma, istaknula je May.

Sjevernoirski DUP najavio da će glasati protiv dogovora May o Brexitu

Sjevernoirska stranka na koju se oslanja vlada britanske premijerke Therese May jučer je najavila da će glasovati protiv njezinog sporazuma o Brexitu.

Obećanje da će glasovati protiv dala je čelnica stranke Arlene Foster na kraju godišnjeg skupa svoje Demokratske unionističke stranke na kojem su njezini članovi priredili velike ovacije Borisu Johnsonu, ključnom rivalu britanske premijerke Therese May koji je predložio početak priprema za izlazak iz Europske unije bez dogovora.

"Glasovat ćemo protiv ako dođe do parlamenta", rekla je Foster za irsku televiziju RTE, a to je njezin najizravniji komentar na tu temu dosad.

Njezina stranka strahuje da bi dogovor o sigurnosnom mehanizmu, takozvanom "backstop" rješenju o granici dviju Irski moglo dovesti do bliskijih odnosa Sjeverne Irske s EU-om nego s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva ako se ne uspije postići nikakav drugi dogovor o izbjegavanju tvrde granice.