Tema dana: Analize sporazuma o Brexitu

Britansku premijerku Theresu May, koja se u kampanji prije referenduma zauzimala za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, čeka težak posao - osigurati većinu u britanskom parlamentu. Postavlja se i pitanje ima li EU rezervni plan u slučaju da britanski zastupnici ne daju zeleno svjetlo postignutom sporazumu. O tome su u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorili državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić te prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold, profesor Goran Bandov.

"Postignut je stvarno dobar sporazum. Kad je već takva realnost i kada je britanski narod  rekao svoje, učinilo se sve što se moglo, kako bi taj odlazak bio uređen. Nama je bilo važno da se u tom sporazumu nalazi garancija i osiguranje prava građana tijekom tih pregovora. Hrvatska je osigurala da su hrvatski državljani u potpunosti izjednačeni s državljanima drugih država članica EU-a. U tom sporazumu postoji i financijsko razrješenje. Dakle, dok god će Velika Britanija sudjelovati tijekom tog prijelaznog razdoblja, plaćat će sve svoje financijske kontribucije. Još je važno da taj sporazum u konačnici bude potpisan, potom ratificiran i onda stupi na snagu", rekla je među ostalim Metelko-Zgombić.

Na pitanje- mogu li se očekivati neki daljnji pregovori, Bandov je rekao da je u politici uvijek sve moguće. "Dakle, moguće je otvoriti još jedne pregovore. Ali kada treba reći može li se to i očekivati - onda je to NE. Ključno je pitanje postoji li politička volja s jedne strane članica EU-a i s druge strane Velike Britanije", rekao je Bandov.

"Bilo koji zastupnik u bilo kojem parlamentu u svijetu gleda što žele njegovi birači. Živimo u svijetu populizma, a i Velika Britanija se nalazi u tome paketu", kazao je Bandov te govorio i o torijevcima i njihovoj biračkoj bazi, mogućnosti novih izbora u Vellikoj Britaniji.