Vlada će se i sutra miriti sa sindikatima

Mirenje Vlade i sindikata javnih službi u sporu o povećanju osnovice plaća nastavljeno je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Nakon jednog sata odlučeno je da se sastanu i sutra u 7.30.

Uoči početka mirenja predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak izjavio je da od Vlade očekuju pristojnu ponudu koja neće biti manja od minimalnih zahtjeva sindikata.

Odgovarajući na pitanje bi li sindikati pristali na isplatu povećane osnovice u dvije etape, Toplonjak je odgovorio potvrdno - svjesni su da Vlada od 1. siječnja ne može ponuditi više pa bi pristali na isplatu povećanja osnovice za 3% od 1. siječnja i minimalno još 3% od 1. srpnja. "Čut ćemo što će reći Vlada", dodao je.

Upitan o pripremama za štrajk, Topolnjak je potvrdio da su one u tijeku te da su sindikalni povjerenici dobili naputke, ali dogovoreno je da se s time ne izlazi u javnost tako dugo dok mirenje ne završi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je kako očekuju zadnju ponudu Vlade i ako budu potpuno ili djelomično prihvaćeni sindikalni zahtjevi, to će se dati sindikalnim tijelima na razmatranje i potvrđivanje.

Na postupak mirenja došao je i ministar financija Zdravko Marić, što su sindikati prošli put zatražili.

Nakon današnjeg postupka mirenja, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je: "I dalje se mirimo i razgovaramo u dobroj vjeri. Dogovoreno je da ćemo se sutra još finalno sresti u 7.30, kada ćemo vidjeti zadnje stvari za mirenje. Sukladno Zakonu o mirenju, ne možemo izlaziti u javnost s detaljnijim informacijama."

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama rekao je: "Nakon ovoga sastanka ide najava štrajka i obavijesti poslodavcima o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenog. Taj se štrajk može zaustaviti jedino ako sutra u postupku mirenja dobijemo zadovoljavajući sporazum."

Otvoreno: Mi nismo uhljebi, dođite u bolnice i uvjerite se 

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i predstavnici sindikata javih službi postupak mirenja počeli su u četvrtak, a nakon dvosatnog sastanka izjavili su samo da se proces nastavlja u ponedjeljak.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8% u idućoj godini, no Vlada im nudi povećanje od 3%, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Sindikati su to odbili i najavili štrajk u svim javnim službama, koji bi trebao početi u srijedu, 28. studenoga, i održavati se svaki tjedan jedan dan sve do ispunjavanja zahtjeva. Tvrde da se ne bore samo za veće plaće, nego i za bolje usluge građanima.