Ove godine 36% manje požara nego lani

Radi bolje organizacije i zaštite, u Zagrebu se održava konferencija "Požari u Hrvatskoj - obrana i prevencija 2019.". Uz resorne ministre, na skupu su i vodeći stručnjaci iz područja zaštite i spašavanja.

Nakon katastrofalne 2017. godine Hrvatska je donijela novi zakon o domovinskoj sigurnosti kojim je "uvezala" sve raspoložive snage. Radi se o 1.100 profesionalnih vatrogasaca, 5.000 dobrovoljnih vatrogasaca. Njima je pridružena i Hrvatska vojska, policija i gorska služba spašavanja.

Ove godine bilo je 36% manje požara, a izgorjelo je 85% manje površina nego lani. Za to su među ostalim zaslužna i velika ulaganja u tehnologiju i umjetnu inteligenciju pa je diljem Jadrana bilo razmješteno 86 kamera. Onaj prostor koji one nisu preventivno pokrivale to je omogućeno dronovima HV-a i helikopterima.Ove godine planira se nastavak ulaganja u vatrogasne postrojbe kupnjom novih vatrogasnih kola, krčenjem putova i građenjem mreže hidranata.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da se vidjelo kroz ovu protupožarnu sezonu da je uspostavljeni sustav domovinske sigurnosti brz, prilagodljiv i učinkovit. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je policija ojačala svoje aktivnosti što se tiče preventivnih ophodnji, ali i brzine izlaska na mjesto događaja.