Pravobraniteljica: Kujundžić treba otkriti tko priprema Zakon o pobačaju

Zakon o pobačaju, prema odluci Ustavnog suda iz ožujka 2017., trebao bi biti donesen do kraja veljače 2019. Zakon je u pripremi, ali ministar zdravstva Milan Kujundžić ne želi otkriti imena članova radne skupine koja radi na izmjenama.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić s time se ne slaže i poručuje da javnost treba znati tko je u radnoj skupini. "Sve što dolazi u domenu izrade nacionalnog zakonodavstva držim da od strane državnih institucija treba biti tranparentno. Zavjet šutnje u bilo kom smislu nije dobar i ne daje osjećaj sigurnosti građanima i građankama RH u postupanje državnih institucija, izjavila je pravobraniteljica.

Prijedlog novog Zakona o pobačaju trebao bi biti gotov u veljači iduće godine, a kako se radi o vrlo osjetljivom zakonu nedavno osnovano povjerenstvo prvo će napraviti analizu zakona koji su na snazi u zemljama Europske unije, od onih u kojima je pobačaj zabranjen do država gdje je pobačaj potpuno liberaliziran, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Povjerenstvo za izradu zakona ima desetak članova, predstavnika medicinske struke, bioetičara i pravnika, a zbog osjetljivosti teme Kujundžić ne želi otkrivati njihova imena niti iz kojih institucija dolaze. No, poručuje da će se u analizi zakona prvenstveno gledati rezultate koje su polučili, a ne svjetonazorska pitanja.

"Da se radi o vrlo osjetljivom zakonu govori i to što je na snazi još uvijek zakon iz 1979. godine. Vlade su se smjenjivale, a da u njega nisu ni taknule. Držim da je odluka Ustavnog suda ispravna te da ga treba prilagoditi vremenu, a ova će Vlada preuzeti tu odgovornost", rekao je Kujundžić.

Ustavni sud donio je 2. ožujka 2017. godine odluku kojom je obvezao Hrvatski sabor da u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak kako pritom nije moguće zabraniti prekid trudnoće.