Sutra odluka o Zakonu o udomiteljstvu

Ne stišavaju se reakcije na Zakon o udomiteljstvu. Dok ga desnica čvrsto podržava, lijevica i manjine drže stranu HNS-a koji amandmanom traži mogućnost udomljavanja i istosposlnim partnerima. Pitanje je i kako će glasovati 11 zastupnika Milana Bandića. Mnogo toga bit će jasnije već sutra nakon saborskog Odbora za zakonodavstvo koje će odlučiti ide li HNS-ov amandman u proceduru ili ne.

Zakon o udomiteljstvu podijelio je vladajuće. Glatko je prošao u Vladi, zapeo u Saboru. HNS amandmanom želi nadopuniti HDZ-ov prijedlog. "Ja mislim da je ono dobro ali naravno o tome postoje različita mišljenja i njih treba uskladiti", rekao je HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Probleme ne očekuje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Uvjeren je da će HDZ-ova verzija zakona proći. "Ako ima nekih stvari o njima se može razgovarati međutim vlada stoji iza svog prijedloga", rekao je.

U SDP-u pak smatraju da se prije svega treba voditi interesom djeteta, a to u konačnici znači dati priliku za udomiteljstvo i istospolnim partnerima. "Mislim da je to nešto što treba razmotriti i mislim da je to nešto što bi Hrvatska trebala usvojiti", smatra SDP-ov Peđa Grbin.

Hrast je eksplicitno protiv toga. Za njih udomljavati mogu samo heteroseksulani bračni i izvanbračni partneri. "Ovo bi rekao zapravo da je ravno tome da se dozvoli udomljavanje na primjer nekakvom trgovačkom društvu ili skupini prijatelja koji mogu u kavani donijeti odluku da žele udomiti dijete", rekao je Hrvoje Zekanović.

Ako se zakon ne izmijeni, vladajući neće moći računati na neke ruke partnera iz redova manjina. "I koji su u stanju davati ljubav ovoj djeci koja zapravo žive, dajte da koristimo pravu riječ, u sirotištima. Ako neće biti ta odredba moj glas će nedostajati", rekao je saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Hoće li ih nedostajati i iz Bandićeva tabora? Svaki od 11 zastupnika, kako šef kaže, sam će odlučiti. "Kao i kod Istanbulske konvencije pravo je ljudi da glasaju po svojoj savjesti. Nema demokratskog centralizma u Klubu stranke rada i solidarnosti ali će biti odgovorni kada je to u pitanju", rekao je Milan Bandić.

No prije saborskih ruku o amandmanu će sutra odlučivati Odbor za zakonodavstvo. Pa će se vidjeti hoće li drugo čitanje u četvrtak biti s HNS-ovim amandmanom ili bez njega.