Izvanredna sjednica Vijeća UN-a: Europske države stale uz Ukrajinu

Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a sazvana zbog eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine na Azovskom moru završila je bez usvajanja bilo kakvog službenog dokumenta, no konsolidirala je zapadne zemlje u osudi Rusije.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Nikki Haley Rusiju je upozorila kako je pljenidba ukrajinskih vojnih brodova "grubo kršenje ukrajinskog suvereniteta". Osudila je "arogantan čin Rusije" kazavši kako međunarodna zajednica nikada neće prihvatiti takvo ponašanje. "SAD čvrsto stoji uz ukrajinski narod, Rusija mora poštovati međunarodno pravo, dok se to ne dogodi - sankcije ostaju nas na snazi", kazala je Haley.

Zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u, Dmitry Polyanskiy, Ukrajinu je optužio za provociranje incidenta, kazavši kako je motiv za to pokušaj podizanja popularnosti predsjednika Porošenka zbog izbora koje će se Ukrajini održati u ožujku sljedeće godine. "Krim je ruski teritorij, o čemu je odlučeno referendumom, voljeli vi to ili ne",  kazao je ruski diplomat.

Reakcije ostalih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a na nedjeljni incident bile su suzdržane, tek pozivanje na dijalog obiju strana.

Sljedeći korak na East Riveru kada je u pitanju sukob između Rusije i Ukrajine očekuje se početkom prosinca kada bi Opća skupština UN-a trebala glasovati o Rezoluciji o demilitarizaciji Krima.

Europske države stale uz Ukrajinu u UN-u

Velika Britanija, Francuska i Njemačka bile su među europskim državama koje su objavile priopćenje podrške Ukrajini, nakon sukoba s Rusijom na moru pored spornog poluotoka Krima.

Trenutni i nadolazeći europski članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda - uključujući Poljsku, Nizozemsku, Švedsku, Belgiju i Italiju - objavili su priopćenje nakon izvanrednog sastanka VS-a.

Ta je skupina pozvala na suzdržanost i smirivanje sukoba te ponovila njihovo priznanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta i međunarodno prihvaćenih granica.

Zamjenik britanskog izaslanika u UN-u Jonathan Allen je tijekom sastanka rekao kako se Rusija nada da će ostatak svijeta prihvatiti njezinu okupaciju ukrajinskog teritorija.
"Rusiji se ne smije dopustiti prekrajanje povijesti promjenom situacije na terenu", poručio je Allen.

Rusija u UN-u nije uspjela u svom naumu da sukobe s Ukrajinom klasificira kao kršenje svog suvereniteta, tj. da se rasprava održi na temu "kršenje granica Ruske Federacije".
Protiv toga su glasale, među ostalima, Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Izvanrednu sjednicu Vijeća zatražili su i Moskva i Kijev nakon što su ruski pogranični brodovi u nedjelju zaplijenili dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač. Prije toga su na njih otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih članova posade, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Bilateralni sporazum objema zemljama daje pravo na korištenje mora među njima, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.