Merkel nastoji smiriti napetosti između Rusije i Ukrajine

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom na umjerenost i suzdržanost u vezi s najnovijim sukobom u području Kerčkih vrata između Azovskog i Crnog mora, priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Njemačka kancelarka istaknula je potrebu smirivanja napetosti i dijaloga, rekao je Seibert, dok Rusija još uvijek razmatra hoće li osloboditi više od 20 zatočenih ukrajinskih mornara koji su zarobljeni u vodama blizu Krima.

On je rekao kako je ruski predsjednik Putin u razgovoru s Merkel optužio ukrajinsku stranu za eskalaciju sukoba.

Ruski predsjednik zamolio je njemačku kancelarku da utječe na vodstvo u Kijevu da ne poduzima nepromišljene korake, rekao je Seibert. Putin je, osim toga, govorio o provokativnim akcijama.

Njemački savezni ured za odnose s javnošću priopćio je kako su tijekom razgovora Merkel i Putin razmotrili mogućnost analize slučaja uz sudjelovanje stručnjaka za granice obje strane.

Moskva je tijekom vikenda otvorila vatru i zaplijenila tri ukrajinska ratna broda blizu Krima, regije zbog koje se spore Rusija i Ukrajina i koju je Rusija anektirala.

Europska unija, SAD i NATO pozvali su na trenutačno oslobađanje mornara i njihovih plovila.

Ukrajinski parlament podupro je odluku kojom predsjednik Porošenko proglašava uvođenje izvanrednog stanja u pograničnom području s Rusijom i uz obalu Crnog mora, koje stupa na snagu u srijedu i trebalo bi trajati 30 dana.
Ako se situacija normalizira izvanredno stanje bit će ukinuto u bilo koje doba, kazao je čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Oleksandr Turčinov.