Ugostitelji traže 13-postotni PDV i više prakse za učenike

Ugostitelji učlanjeni u Hrvatsku obrtničku komoru (HPK) iznova su sa svoga kongresa zatražili uvođenje 13-postotne stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu te više prakse za učenike srednjih ugostiteljskih škola, izvijestio je HOK.

"Ponavljamo traženje za uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu od 13 posto te inzistiramo da Vlada uvaži HOK-ov zahtjev da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse", kaže se u zaključcima s 31. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji je završio u Šibeniku.

Ugostitelji-obrtnici traže i brže i lakše zapošljavanje stranih radnika, priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu te ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo. Traže i da se kod inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera provede edukacija i informiranje o problemu.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec upozorio je da se ugostitelji susreću se s brojnim problemima: od poteškoća u pronalasku kvalificiranih radnika preko visokih davanja, previsokog PDV-a, do inspekcijskog nadzora koji se, kako je rekao, provodi kruto i rigorozno.