Beljak i Makar o Zakonu o udomiteljstvu

Očekuje li se novi sastanak parlamentarne većine jer je HNS pripremio amandmane o Zakonu o udomiteljstvu je li to novo zatezanje odnosa unutar vladajuće parlamentarne većine. Sve to pitali smo naše goste Božicu Makar saborsku zastupnicu HNS-a i Krešu Beljaka predsjednika HSS-a i saborskog zastupnika.

"Mi u HSS-u nećemo prihvatiti bilo kakvu restrikciju postojećeg zakona, odnosno možemo prihvatiti unaprijeđenje u skladu s najnovijim medicinskim dostizima u zadnjih 30 god. Bilo kakve restrikcije, bilo kakvo uplitanje konzervativne, ultrakonzervativne struje nećemo prihvatiti. Nama su ženska prava na prvom mjestu i toga ćemo se držati", rekao je Beljak komentirajući Zakon o udomiteljstvu.

Zastupnica HNS-a rekla je da je HNS uvijek za to da ako se nešto može poboljšati da se poboljša. "Uvijek smo se zalagali za ravnopravnost sviju. Protiv smo svake restrikcije i ograničavanja prava", rekla je Makar, dodavši da je Zakon o udomiteljstvu generalno dobar, ali da se ovim amandamanima poboljšava i omogućuje daleko veću ravnopravnost.

Na pitanje očekuje li zatezanje odnosa unutar koalicije, Beljak je rekao da ne očekuje. "Bilo kakvo izazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora značilo bi kraj dobro plačenih fotelja za sve zastupnike HNS tako da će oni prihvatit štogod gazda Plenković kaže". Dodao je da glasači koji su glasali isključivo protiv HDZ nikada neće HNS-u oprostiti koaliciju s HDZ-om.

Makar je rekla da ju čudi kritika Beljaka i podcjenjivački razgovor. Istaknula je da dolazi iz varaždinske županije gdje je HSS išao na izbore na listi koju je nosio Predrag Štromar. "Odmah nakon izbora oni su prešli na drugu stranu, a sada se prave da mi trgujemo. Mi smo procijenili da je najbolje za sigurnost i dobrobit svih građana stabilnost vlade. Jedino stabilna Vlada može provoditi reforme, koje znače bolje za sve naše građane", rekla je.