Investicije u Hrvatsku: Tali se kineski čelik za Pelješki most

REXPO, sajam investicijskih projekata otvoren u Zagrebu, ove je godine u znaku sve snažnijih kineskih ulaganja u zemlje jugoistočne Europe, tako i u Hrvatsku. Nas, naravno, najviše zanima dinamika izgradnje Pelješkog mosta.

U tijeku su istražni radovi u podmorju lokacije mosta, a doznajemo i da će u most biti ugrađen kineski čelik. U prosincu se očekuje i veći broj radnika na gradilištu.

Gradilište Pelješkog mosta s nekoliko stotina radnika zahuktat će se iduće godine, no čelik se već tali u kineskim tvornicama. Prilagođava se i prometna infrastruktura.

Kinezi imaju i velike planove u Zadru koji bi se iduće godine mogao izravnim linijama povezati s Kinom. Kinezi razvijaju energetske projekte u Senju, a žele ulagati i u željeznicu Knin - Zadar.

Indijsko-arapske ulagače iz Dubaija mami pak naša poljoprivreda, proizvodnja građevinske opreme i turizam. U Petrinji su prije nekoliko mjeseci pokrenuli organsku proizvodnju.

Norveški investicijski fond, doznajemo, ulaže u turističko naselje na Hvaru. Vodeni park u Zelini dobio je građevinsku dozvolu i očekuje partnerstvo s Talijanima ili Njemcima. A najnoviji turističko-zdravstveni projekt u Bistri nedaleko od Zagreba traži potencijalne ulagače.

I na kraju, most Čiovo na sajmu investicija proglašen je najboljim ovogodišnjim graditeljskim pothvatom.