Pavić: Pregovori za 2019. su završeni

Općeg štrajka javnih službi danas neće biti. Štrajkat će članovim sindikata "Preporod", no s većinom je postignut dogovor. U emisiji "A sada Vlada" gostovao je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Na pitanje je li kao Vlada zadovoljan s pregovaranjem sa sindikatima rekao je da mu je zadovoljstvo da je Vlada uspjela postići mirenje i dogovor i sa sindikatima državnih i sa sindikatima javnih službi. "U početku smo stalno isticali da unutar proračunskih limita imamo i da smo ugradili ovih 3 posto od 1. siječnja. Ono što smo učinili, i tu se zahvaljujem posebno ministru Mariću, je da smo našli uspjeli šronaći uštede, a da nismo mijenjali limite proračuna, od dodatnih 150 milijuna kuna, za povećanje od 2 posto, od 1. rujna. To je maksimum koji je Vlada mogla ponuditi. Cijenimo i naše javne i državne službe. Ali u ovom trenutku to je maksimum koji je država mogla ponuditi u ovom trenutku a da održimo limite i održivost proračuna", rekao je.

Na pitanje hoće li biti prostora da se plaće sljedeće godine dignu još malo, rekao je da je ovo ukupna ponuda za sljedeću godinu. "Više od ovog nema što se sljedeće godine tiče. Pregovori s državnim službama su bili, usuglašeno je 3 posto od 1.1.2019., a u veljači ponovno sjedamo za stol. Sada smoi njima ponudili ovih 2 posto od 1.9. 2019. i onda ćemo u 5., 6. mjesecu sjesti pregovarati za 2020. Ovim su pregovori za 2019. konzumirani i to je maksimum koji Vlada ide", naglasio je.

"S jedne strane imamo da je najveće povećanje u proračunu za sljedeću godnu milijardu i 600 milijuna kuna, za rast mirovina. I milijardu i 100 milijuna kuna za plaće državnih i javnih službenika od 2,8 milijardi koje je povećanje proračuna. Dakle dva najveća povećanja konzumiraju gotovo 90 posto povećanja proračuna. Ovu godinu se nadamo da ćemo završiti u suficitu kao prošlu unatoč Uljaniku i svim ostalim izazovima i upravo radi tako odgovornog planiranja proračuna prepoznaje se i rejting agencije. Tri milijarde kuna samo ove godine uštede na kamatama, na refinanciranju autocesta. Vlada odgovorno planira proračun, ali smo istovremeno svjesni rasta plaća, i ponudili smo maksimum koji smo mogli u ovom trenutku", istaknuo je.