Pronaći radnike za novootvorene hotele postao izazov

Hotelijerima su se ove godine itekako isplatila ulaganja od 630 milijuna eura. Otvoreno je ili obnovljeno 40-ak hotela visoke kategorije i svi su bili izvrsno popunjeni. No, izazov svima sada je pronaći najmanje 15.000 radnika za iduću sezonu.

Godinu na izmaku hrvatski hotelijeri pamtit će po dobrom. Rasli smo 7% po broju noćenja i 10% po prihodu pa se očekuje odličan turistički prihod od oko 12 milijardi eura. Smanjivanjem PDV-a, turizmu bi još više raširili krila, upozoravaju hotelijeri.

Priželjkivanog poreznog rasterećenja iduće godine ipak neće biti. Možda tek 2020., i to smanjivanjem PDV-a na hranu u ugostiteljstvu.  Ova Vlada je velik iskorak napravila. "Idemo prema daljnjem rasterećenju. To nam donosi dodatno povećanje plaća, dodatno zapošljavanje da naši djelatnici ostaju u Hrvatskoj, a ne da odlaze u inozemstvo", kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Iako je u turizmu zaposleno 150.000 radnika, za iduću sezonu nedostaje ih barem 15.000. Vlada planira povećati kvote za uvoz radne snage, a hotelijeri radnike mame boljim plaćama i kvalitetnim smještajem.

Ohrabruje vijest da sve više naših hotela posluje cijelu godinu. I zanimljivo - neki su čak u studenom odlično popunjeni. Odraz je to kvalitetnih turističkih investicija, ove godine 630 milijuna eura.