Ukrajina, klima, trgovina: najnapetiji summit G20 u povijesti

Čelnici dvadeset najvećih svjetskih sila (G-20), 19 država plus EU, na koje otpada 85% svjetskog BDP-a, sastat će se u petak i subotu u Buenos Airesu. 

Zbog toga će na teren izaći oko 22 tisuće argentinskih policajaca, otprilike godinu dana nakon nasilnih prosvjeda u Hamburgu u povodu održavanja istog skupa. "Tema koja je upravo 'izronila' zove se Azovsko more",  ističe Francois Heisbourg, savjetnik Zaklade za strateška istraživanja iz Pariza. 

Na ruski upad na tri ukrajinska broda u Kerčkom tjesnacu, Ukrajina, koja nije članica G20, odgovorila je uvođenjem izvanrednog stanja.  Američki predsjednik Donald Trump u utorak je zaprijetio da će zbog incidenta otkazati dugoočekivani bilateralni susret s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom. 

Američki predsjednik će se u argentinskoj prijestolnici susresti s kineskim vođom Xijem Jinpingom. Eskalacija osvetničkih carinskih poteza između Pekinga i Washingtona već trese svjetsku ekonomiju, a Trump je u ponedjeljak ponovio svoju prijetnju da će oporezivati sve kineske proizvode uvezene u Sjedinjene Države. U utorak je pak govorio o "velikoj prilici" da se pod određenim uvjetima postigne sporazum s Pekingom. 

Završna izjava u Buenos Airesu pokušat će potaknuti "racionalnu i pozitivnu" viziju trgovine, predviđa argentinski ministar vanjskih poslova Jorge Faurie. 
Svijet je daleko od jedinstva proklamiranog 15. studenoga 2008., nakon prvog summita G20 održanog u Washingtonu. Tada je u priopćenju slavljen "multilateralizam" koji će donijeti "blagostanje" svijetu potresenom financijskom krizom. Deset godina kasnije multilateralizam je potresen Trumpovom politikom "Amerike na prvom mjestu", pobjedama populističkih čelnika na izborima diljem svijeta i Brexitom. 

Nijedna dobra namjera, koliko god bila općenita, više ne postiže konsenzus.
Odnosi se to i na obećanu borbu protiv globalnog zagrijavanja, koju Francuska kao organizator Pariškog klimatskog sporazuma planira braniti u Buenos Airesu, svega nekoliko dana uoči otvaranja klimatske konferencije COP24 2. prosinca u Poljskoj. 

Još jedna od delikatnih tema bit će nafta. Saudijska Arabija i Rusija, energetski divovi, mogli bi doći u iskušenje da smanje svoju prozivodnju kako bi zaustavili pad cijene nafte. 

Uslijed svih tih tenzija, summit bi trebao ipak imati i jedno simboličko pomirenje - 36 godina nakon Falklandskog rata 1982., Theresa May će postati prva britanska čelnica koja će posjetiti Argentinu.