Otvoreni novi odjeli u KBC-u Split

Rak je vodeći javnozdravstveni problem pa je priprema strategije za borbu protiv epidemije raka pitanje opstojnosti nacije, poručeno je s predstavljanja Nacionalnog plana protiv raka u splitskom KBC-u.

S obzirom da je Hrvatska po uspješnosti liječenja raka pri samom dnu zemalja Europske unije, hrvatski liječnici pristupili su izradi Nacionalnog plana protiv raka, kojem je cilj spasiti između 5000 i 7000 života godišnje i zaustaviti porast broja oboljelih i umrlih.

Godišnje od raka u Hrvatskoj oboli 22.500 ljudi od čega njih 14.500 izgubi život. Broj oboljelih i dalje raste, pa se predviđa da će se do 2030. godine udvostručiti, tako da će od raka godišnje oboliti 50.000 ljudi.

Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split Eduard Vrdoljak ističe da će se smanjenje broja oboljelih i umrlih ostvariti uvođenjem kvalitetnih programa prevencije i ranog otkrivanja raka, unaprjeđenjem i standardiziranjem multidisciplinarnog pristupa liječenju, optimiranjem i standardiziranjem svih terapijskih modaliteta, umrežavanjem u jedinstvenu onkološku mrežu s bazom podataka koja će osigurati kontinuiranu kontrolu, te ulaganjem u edukaciju stanovništva i medicinskog kadra.

"Donošenje Nacionalnog plana protiv raka je u interesu svakog građanina i pitanje je opstojnosti nacije, zato pozivamo građane da se priključe izradi plana protiv raka". rekao je Vrdoljak.

Najčešći rak pluća, debelog crijeva i dojke

Tri najčešća raka u Hrvatskoj su rak pluća, debelog crijeva i dojke, a Vrdoljak ističe da je svaki treći rak u Hrvatskoj uzrokovan pušenjem. Hrvatska je, kaže Vrdoljak, treća u konkurenciji 150 zemalja svijeta po prirastu pušenja između 2005. do 2015. godine, i to poslije Burkine Faso i Alžira.

Na ranu detekciju raka debelog crijeva u Hrvatskoj se odazove tek 18 posto ljudi, dok su u skandinavskim zemljama propisane kazne za one koji se ne odazovu pregledima, pa se u Švedskoj na preglede odazove čak 85 posto pacijenata.

Predstavljanju Nacionalnog plana nazočio je ministar zdravlja Milan Kujundžić koji je na pitanje kada će splitska bolnica konačno dobiti linearni akcelerator obećao da će učiniti sve da već u sljedećoj godini Split dobije još jedan linearni akcelerator.

I Kujundžić je pozvao građane da se uključe u izradu Nacionalnog plana, rekavši kako je plan izazov i problem za sve nas jer ćemo, ako ništa ne poduzmemo, mi ili naša djeca oboljeti od raka.

"Otklonimo što više čimbenika rizika i idimo na preventivne i screening preglede kako bi rak otkrili u ranoj fazi", poručio je Kujundžić.

Vlada i narod trebaju raditi više da se bolje organiziraju službe, da organiziramo Centre izvrsnosti, da imamo više novca za lijekove i imunoterapiju, za linearne akceleratore. No, bez odgovornosti svakog pojedinca učinak će biti vrlo slabašan, rekao je Kujundžić.

Istakuno je kako je Hrvatskoj trenutno potrebno 20 linearnih akceleratora, čija je vrijednost 60 milijuna eura.