Horvat: Ima li Uljanik potentnog strateškog partnera?

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u Bruxellesu da je dobio novi koncept restrukturiranja brodogradilišta u Rijeci i Puli, ali da Vlada još nije sigurna ima li Uljanik potentnog strateškog partnera koji financijski može pratiti dinamiku restrukturiranja.

"Jučer sam dobio novi koncept, sedmi ili osmi, nacrt programa restrukturiranja i u njemu je participacija strateškog partnera na razini 50%, a drugih 50% obveza u iznosu od nekih 660 milijuna eura bio bi na državi. Međutim, ono što u ovom trenutku nemamo ili u što ni ja ni Vlada  nismo sigurni, ima li država, odnosno Uljanik potentnog strateškog partnera koji je spreman i koji može financijski pratiti dinamiku restrukturiranja", rekao je Horvat.

Ministar dodaje da, za razliku od prije tri ili četiri mjeseca, danas postoje "dva vrlo konkretna prijedloga, dvije renomirane grupacije koje grade brodove i koje su u svom poslovanju osigurale kontinuitet brodogradnje". "Talijanski Fincantieri i ukrajinski Smart Holding imaju vrlo jasne odrednice koje u ovom trenutku usuglašavamo da bismo im u jednom trenutku omogućili ulazak u 'data room' i dubinsko snimanje svih procesa i konkretne financijske situacije u 3. maju i Uljaniku, a da bi oni dali relevantnu ponudu na koju bi uprava i Vlada pristali. To bi bio dobar i jasan znak eventualnog početka restrukturiranja brodogradnje i u Puli i u Rijeci", rekao je Horvat.

Uloga Vlade je, kako je rekao, da pomogne upravi u pronalaženju strateškog partnera za restrukturiranje brodogradilišta, koji bi bio spreman financijski pokreti 50 posto troškova toga procesa.

Prema pravilima EU-a, udio države u restrukturiranju može najviše iznositi 50 posto. Horvat je izvijestio i da je od radnika 3. maja dobio zahtjev za pomoć te napomenuo da je 3. maj u vlasništvu Uljanik grupe i da država nema legitimitet posebno gledati na dionike te grupe.