Uvoz pesticida je u porastu

Kakvu hranu jedemo i što moramo znati o sredstvima za zaštitu bilja te koje europske uredbe određuju njihovu upotrebu - bila je jutrošnja tema 4. Stručnog skupa o hrvatskom povrtlarstvu u Svetom Martinu. Tako smo doznali da se pred proizvođače postavljaju sve stroži kriteriji, a i da je uvoz pesticida - u porastu. 

Kakvu hranu - povrće i voće jedemo u modernom svijetu gdje je tretiranje zaštitnim sredstvima - postalo pravilo. Šokira podatak da bi urodi poljoprivrednih kultura bez tretiranja sredstvima za zaštitu bilja bili znatno manji, odnosno oko 40 % svjetske hrane ne bi postojalo. Hrvatski su građani - kaže struka - sigurni.

"Istraživanja su pokazala da u velikoj većini uzoraka uopće nisu pronađeni pesticidi, ili su oni bili unutar dozvoljenih granica - koje se postavljaju na razini Europske unije. Te granice vrijede i za proizvode u Republici Hrvatskoj", ističe Zdravka Sever iz Odjela za sredstva za zaštitu bilja.

Prema izvješću Europske agencije za sigurnost hrane 97 % ispitanih uzoraka poljoprivrednih proizvoda zdravstveno je ispravno. Mi - glavninu pesticida - uvozimo.

"Sredstva se u Hrvatskoj ne proizvode, tek možda manji broj - sredstva se uvoze, postoje velike kompanije koje rade na svjetskom nivou i sredstva su više manje u Europi slična", naglašava Sever.

Prije ulaska u Europsku uniju registirano je bilo više od 740 zaštitnih sredstava. Strožom europskom regulativom i uredbama, broj je smanjen. Trenutačno naši poljoprivrednici raspolažu s njih 650.

"Dobivamo dozvole koje se pišu iz Europe, što nije dobro jer svaka zemlja ima specifičnosti, pogotovo u povrću, za neka sredstva nismo imali mogućnosti proširenja dozvola no ministarstvo je našlo rješenje i na zahtjev nekih proizvođača su proširili dozvolu", ističe prof. dr. sc. Bogdan Cvjetković.

Regulativa se mijenja - neka se sredstva dodaju, druga uklanjaju. Trend je ekološki uzgoj - zasad je u Hrvatskoj odobreno 17 sredstava za tu proizvodnju.