Obuljen Koržinek: Vlada nema dileme oko toga da se prepoznaju i osude totalitarni i nedemokratski režimi

Minutu prije ponoći, završila je saborska rasprava o interpelaciji SDP-a o radu Vlade, zbog - kako stoji ''njezina nečinjenja u vezi s učestalom zloporabom ustaškog pozdrava Za dom spremni" - koju su podnijeli lani u proljeće.

Tražili su otvaranje rasprave o toj temi te da Sabor obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse. No Vlada je Saboru predložila da ne prihvati ove zaključke jer su, kažu, netočne teze iz te interpelacije o relativizaciji ustaških zločina.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ) je u ime Vlade u zaključnom obraćanju rekla kako Vlada nema dileme oko toga da se prepoznaju i osude totalitarni i nedemokratski režimi i postupati u skladu s Ustavom.
U vezi s HOS-ovom pločom postavljenom u Jasenovcu, istaknula je kako njome nije komemoriran režim, nego žrtve poginule u Domovinskom ratu. Za razliku od prethodnih Vlada ova je formirala vijeće koje je donio dokument kao temelj za daljnje djelovanje i s kojim je postignut konsenzus, rekla je. Treba nastaviti istraživanje svih žrtava u 20. stoljeću, dodala je.

U ime predlagatelja Bojan Glavašević ustvrdio je kako Hrvatsku još čeka demokratsko odrastanje i da se trebaju poštivati doneseni zakoni, a osvrnuo se i na istup HDZ-ovog zastupnika Petra Škorića koji je napao pučku pravobraniteljicu Loru Vidović jer je upozorila na Vladino toleriranje povijesnog revizionizma.

Joško Klisović (SDP), također u ime predlagatelja, istaknuo je kako je potrebno brzo i odlučno Vladino djelovanje, a što, kako je rekao, premještanje HOS-ove ploče s pozdravom Za dom spremni iz Jasenovca u Novsku - nije.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da se tim pozdravom izražavala spremnost na ubijanje, istrjebljenje i mučenje ljudi zbog pripadnosti drugome narodu, vjeri, rasi, drugačijeg izgleda ili političkog uvjerenja, a koju su iskazivali pripadnici ustaškog režima.

"Taj pozdrav je simbol jezive zloporabe pojmova doma i domovine, prešutno odobren 90-ih godina kad su ga neke postrojbe stavile u svoj grb, no, time taj pozdrav nije izgubio na značenju i nema nikakvog opravdanja da se bez jasne kaznene odgovornosti koristi u hrvatskom javnom prostoru", rekao je Bernardić.

"Vlada treba izraziti jasan prijezir i osudu prema NDH i pozdravu ZDS
To je bio zločinački pozdrav i u trenucima kada su ga u početku rata dragovoljačke postrojbe ugradile u svoj grb. Iskazujući poštovanje njihovoj žrtvi, dovođenje u vezu s bilo kakvim aspektom ustaškog režima teška je i nedopustiva, uvreda za hrvatske branitelje i krvlju obranjenu Domovinu, obrambeni pravedni karakter Domovinskog rata", istaknuo je.

"Ne možemo prihvatiti toleriranje isticanja tog pozdrava na bilo kojem mjestu ili prigodi", rekao je Bernardić te spomenuo Vladino povjerenstvo koje je s tim u vezi ustrojeno.

Po njegovim riječima, postavljanje ploče s tim pozdravom u Jasenovcu ili Novskoj ili bilo kojem mjestu u Hrvatskoj jednako je maligno, a napredne i civilizirane zemlje jasno pokazuju da za takve ploče u njima nema mjesta.

"Mislimo da bi sve hrvatske Vlade trebale snažno, jasno i nedvosmisleno izraziti jasan prijezir i osudu sramotne epizode naše povijesti na koju su srećom snažno reagirali naši preci masovnim sudjelovanjem u antifašističkoj borbi", poručio je Bernardić.

Pozvao je na  zajedničko usvajanje interpelacije, a predsjednika Vlade da se jasno i nedvosmisleno odredi podržava li povremenu uporabu ustaškog pozdrava 'Za Dom spremni'.

U ime Kluba HDZ-a Branko Bačić najavio je odbijanje SDP-ove interpelacije i osudu svih totalitarnih režima te je najavio kako će Vladi predložiti donošenje mjera za smanjenje tenzija i prijepora u hrvatskom društvu.

Naglasio je kako Hrvatska nije sljednica NDH koja je negacija temeljnih vrednota Republike Hrvatske. Podsjetio je kako je HOS, u čijem se grbu nalazi taj pozdrav, u početku bio stranačka vojska, a kasnije se borila se za samostalno i neovisnost Hrvatske, a ne za NDH.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako je Vlada već dala odgovor na interpelaciju i vrlo snažno se odredila prema NDH u izvorišnim osnovama Ustava i osudom toga sustava te donijela programatski dokument i istaknula vrijednosti od kojih ne odstupa.

Josip Đakić (HDZ) rekao je kako ga čudi da u interpelaciju nije uključena i hrvatska moneta - kuna, hrvatska zastava i opera Nikola Šubić Zrinjski, a istodobno niti jednom riječju nije spomenuta zvijezda petokraka zbog koje su stradali mnogi hrvatski ljudi.

Branimir Bunjac (Klub Živi zid i Snaga) rekao je kako je SDP je opet nametnuo temu Drugog svjetskog rata, umjesto da govori o aktualnim društvenim pitanjima i problemima.
Kada se ne zna kako bi se djelovalo, onda se po 100-ti put reciklira priča o ustašama i partizanima, ustvrdio je Bunjac.

Napomenuvši da to govori kao povjesničar, rekao je da ne želi sudjelovati u raspravi koja je, kako je rekao, najbesramnija politizacija povijesti radi skupljanja jeftinih političkih poena.