Kremlj žali zbog otkazivanja sastanaka Trump-Putin

Kremlj "žali" što je američki predsjendik Donald Trump otkazao zakazani sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na rubu sumita G20 u Argentini, objavio je glasnogovornik ruskog predsjedništva.

"Žalimo zbog odluke američke administracije da otkaže sastanak dvojice predsjednika predviđen u Buenos Airesu", rekao je glasnogovornik.

"Na temelju činjenice da brodovi i mornari nisu vraćeni u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da je najbolje za sve strane otkazati moj ranije dogovoreni sastanak u Argentini s predsjednikom Vladimirom Putinom. Veselim se novom važnom summitu čim se ta situacija riješi!", napisao je Donald Trump na Twitteru u četvrtak pošto je otputovao na summit G20.

Ta odluka objavljena je nekoliko sati nakon što je bivši Trumpov odvjetnik Michael Cohen na sudu priznao da je lagao Kongresu o projektu Trump Towera u Rusiji, u razdoblju uoči predsjedničkih izbora.

Američka unutarnjopolitička situacija je razlog zbog kojeg je predsjednik Donald Trump otkazao planirani susret s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom na summitu G20 ovaj vikend, sugeriralo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Je li provokacija Ukrajine kod Kerčkih vrata stvarni razlog otkazivanja? Čuli smo to službeno objašnjenje", rekla je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova novinarima u Moskvi.

Kremlj je odgovorio na otkazivanje sastanka priopćivši da će Putin imati više vremena za "korisne sastanke", prenose ruski državni mediji.

Razlike u stajalištima prema Ukrajini kao i uloga Moskve u građanskome ratu u Siriji godinama su kamen spoticanja u američko-ruskim odnosima.

Administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame nametnula je sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. To je jedan od razloga zbog kojih su odnosi između Washingtona i Moskve pali na najnižu razinu od kraja hladnog rata. SAD također istražuje moguće upletanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., koje Moskva opovrgava.