'Garancija premijera za Zakon o udžbencima'

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je na konferenciji za novinare kako je jučer posljepodne dobio "osobne garancije premijera, a poslije i javne garancije da će Zakon o udžbenicima biti u Saboru izglasovan 14. prosinca". "Jasno smo komunicirali stav koalicijskom partneru, a to je - ako na bilo koji način obrazovna reforma bude ugrožena, onda HNS nema razloga biti dio vladajuće većine", kazao je.

- Besplatni udžbenici - vruća politička tema 
-
Besplatni udžbenici - Vlada traži model
- Bandić: Predložit ću Saboru besplatne udžbenike i za srednjoškolce 
-
Odbijen Bandićev amandman u Saboru 

Zakon o udžbenicima je jedan od tri preduvjeta za frontalno uvođenje reforme u škole. Prvi je edukacija koju provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i očekujem od ministrice (Blaženke Divjak) da će početkom iduće godine usvojiti i kurikularne dokumente", napomenuo je. Nije htio nagađati o mogućim pritiscima velikih nakladnika te ih sve pozvao da osvijeste nužnost reforme obrazovanja i podupru je "svojom podrškom i prilagodbom".

"Moj mandat ministrice je isključivo da provedemo reformske procese, a to je frontalna cjelovita kurikularna reforma od sljedeće školske godine 2019./20., za što nam je nužan preduvjet novi Zakon o udžbenicima", poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Napomenula je kako je, da bi se pravovremeno u siječnju mogao raspisati poziv za udžbenike, nužno da Zakon bude izglasovan najkasnije unutar sljedeća dva tjedna. "Cilj je uvođenje kurikularne reforme u sve škole, ali da bismo to kvalitetno napravili, osim što moramo učiti iz eksperimentalne faze u kojoj sudjeluje 8500 učenika u 74 škole, moramo osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće učitelja i nastavnika, donijeti kurikularne dokumente i imati novi Zakon o udžbenicima", rekla je ministrica.


Novi Zakon o udžbenicima trebao bi, kako je objasnila, omogućiti promjenu paradigme 'što znači udžbenik' u današnjem promijenjenom sustavu gdje nije naglasak na učenju goleme količine gradiva. Zakonom se određuju i maksimalne cijene udžbenika, koje će biti deset posto niže od postojećih, a razdvojit će i obvezne udžbenike od ostaloga materijala, čija cijena neće smjeti premašivati 20 posto od ukupne cijene samoga udžbenika po pojedinom predmetu. Udžbenici će biti laganiji te će obuhvaćati obilje dodatnoga materijala u obliku interaktivnih sadržaja, videomaterijala, simulacija virtualnih šetnji i slično. Zakonom se i jasnije propisuje proces odobravanja udžbenika.

Jelušić: HNS u problemima
"Ovdje se radi o stanovitom pritisku jer se HNS nalazi u problemima - rejting mu strašno pada i, kako stvari stoje, ako na sljedećim izborima ne ide s HDZ-om, teško da će prijeći prag. HNS se na svaki način pokušava s jedne strane oprati, a s druge opstati na vlasti", izjavio je Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a.

Mrak-Taritaš: Ne postoji raskol, to je igrokaz

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš ocijenila je kako ne postoji raskol u vladajućoj koaliciji, nego da je riječ o "jednom zgodnom igrokazu u kojem netko ide pokazivati svoje mišiće". Ona je u subotu nazočila sjednici Vijeća podružnice Građansko-liberalnog saveza (GLAS) u Puli na kojoj je za predsjednika izabran Ivan Nekić, vijećnik pulskoga Gradskog vijeća. Izvijestila je da su u tijeku posljednje pripreme u vezi s dogovorom za zajednički nastup IDS-a, HSS-a i GLAS-a na izborima za Europski parlament te predsjedničkim i parlamentarnim. Još jednom je istaknula kako je iznimno važno da oporba na idućim predsjedničkim izborima ima jednog zajedničkog kandidata koji će se suprotstaviti sadašnjoj predsjednici.