Zbog Brexita vladu napustio i ministar znanosti

Britanski ministar znanosti i sveučilišta Sam Gyimah napustio je u petak vladu premijerke Therese May postajući šesti ministar koji je podnio ostavku u znak prosvjeda protiv njezina prijedloga sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

- Britanski ministar za Brexit podnio ostavku

Gyimah koji se u kampanji 2016. zalagao za ostanak zemlje u EU kazao je da njezin prijedlog sporazuma znači da će Britanija predati "svoj glas i veto" i da premijerka ne bi trebala isključiti mogućnost drugog referenduma. Njegova ostavka novi je udarac za May koja pokušava uvjeriti svoje zastupnike da podrže sporazum postignut u nedjelju s Bruxellesom.

May je, uoči izlaska zemlje iz EU-a za četiri mjeseca, suočena s kritikama svih strana uključujući Sjevernoirske stranke koja joj 'drži' većinu u parlamentu. "Postaje mi sve jasnije da predloženi sporazum nije u britanskom nacionalnom interesu i da bi glasanje za taj sporazum bilo glasanje za neuspjeh", napisao je Gyimah u izjavi o ostavci, prema Daily Telegraphu. "Izgubit ćemo a ne preuzeti kontrolu nad sudbinom nacije", dodao je.