Brexit narodu: Može li May spasiti svoj sporazum s EU-om?

Nakon što su čelnici EU-a prihvatili sporazum o razdruživanju s Britanijom, premijerka Theresa May pokrenula je kampanju kako bi taj dogovor 'prodala' javnosti. Ali zastupnici će, a ne birači imati zadnju riječ o sporazumu, a većina njih mu se protivi. U nastojanju da pridobije javno mnijenje na svoju stranu, May je odmah povukla neočekivani potez - predložila je televizijsku debatu.

Takve se debate obično organiziraju prije općih izbora. Jedna je bila i prije referenduma o Brexitu 2016. Televizijsko sučeljavanje s vođom oporbe Jeremyjem Corbynom planirano je za 9. prosinca. Dva dana poslije o sporazumu Britanije i EU-a glasovat će zastupnici u britanskom parlamentu. "Ona pokušava stvoriti javno mnijenje koje će favorizirati sporazum, posebno među biračima koji su glasovali za Brexit", kaže politički analitičar John Curtice sa Sveučilišta Strathclyde.

Male šanse

May želi izaći pred zastupnike s porukom da ima mandat naroda za sporazum i da ga zato moraju podržati i oni. Konzervativci Therese May imaju 315 od 650 zastupnika u donjem domu. Mnogi od njih, međutim, najavili su da će biti protiv. Corbyn tvrdi da će i 257 laburističkih zastupnika biti protiv. Iako se zasad čini da nema izgleda za uspjeh, May se nada da će javnim pritiskom i na vladajuće i na oporbene zastupnike te na strahu od teških ekonomskih posljedica Brexita bez sporazuma, okrenuti parlament na svoju stranu.

Taktika je vrlo upitna, kaže Simon Usherwood, politički analitičar sa sveučilišta u Surreyju. Smatra da će kampanja pridobivanja javnosti imati marginalan utjecaj na zakonodavce. "Mislim da će javno mnijenje ostati podijeljeno sve dok i parlament bude podijeljen", rekao je. Mnogi se ne slažu s premijerkinom tvrdnjom da je Britanija birala između izlaska iz Unije s ovakvim sporazumom ili bez ikakvog. "To je lažna dihotomija", kažu zastupnici koji su protiv Brexita općenito. Moraju se razmatrati i druge opcije, tvrde, uključujući i novi referendum. May za to želi ni čuti. Corbyn kaže da je laburistima referendum zadnja opcija jer priželjuje pad vlade i prijevremene izbore.

Što poslije 11. prosinca?

U međuvremenu May u parlamentu ne nalazi podrušku ni za svoju kampanju obilaska Britanije i agitiranja za sporazum. Euroskeptični konzervativni zastupnici optužuju je za "kampanju straha" u kojoj širi bojazan od katastrofalnih posljedica Brexita bez sporazuma. Čak i sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), čijih 10 zastupnika podržava manjinsku vladu Therese May, njezina putovanja naziva "propagandnom turnejom". I DUP je najavio da će biti protiv sporazuma jer tzv. "backstop", privremeno rješenje koje jamči otvorenost irske granice i nakon Brexita, stavlja Sjevernu Irsku u ponešto drugačiji trgovinski aranžman od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Unatoč svemu što pokušava, malotko se nada da će May uspjeti 11. prosinca, a još ih manje zna što će se dogoditi bude li poražena. Ono što će se događati poslije, moglo bi ovisiti o tome "koliko će ružno biti poražena", smatra Curtice. Tijesan poraz, s dvadesetak ili manje glasova razlike, "bila bi gotovo moralna pobjeda" koja bi joj mogla omogućiti da u Bruxellesu kozmetički popravi sporazum, dobije neka manje ustupke oko "backstopa" i vrati se u parlament, rekao je Curtice. "Hoće li joj EU biti spreman pomoći, tko zna?", dodao je.